Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Канна Рачева за „Следите на парите” – тази неделя в bTV Документите

Снимка: bTV На 13 април, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат и до втория епизод от филма на Канна Рачева – „ С...

Снимка: bTV
На 13 април, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат и до втория епизод от филма на Канна Рачева – „Следите на парите”, който разглежда банковите обири след 1990-а година.

Филмът показва  промените в  банковите  институции и съответната промяна в практикуваните обири.  Описва  процесите, довели до фалита  на  повече  от  10  банки през 90-те, краха на българската банкова система и въвеждането на валутния борд.
Екипът отделя внимание на показателен случай с обира на Трънската банка, от която изчезват само 100 долара.  Това е история на обир от отчаяние и еуфория в началото на прехода. С възстановки и коментари във втората част на поредицата ще бъдат пресъздадени най-интересните и най-значимите обири след 1990-та година.
Голямо внимание се отделя на престъпленията, извършени от Стефан Чолаков. Той е човекът, извършил един от най-големите обири през последните години у нас, който и до днес работи като банков експерт по сигурността. С негово участие, както и с участието на анализатори, филмът разказва за колапса на банковата ни система в периода 1995-1997 г. Екипът се спира на предпоставките за този срив, както и на ползите от него, и обяснява разликата между обира на банка с оръжие и документи.
С архивни кадри, снимки и документи от съдебни дела авторите разказват за фалитите на 14 български банки, тълкувани като подготвен обир на държавата. Основно внимание се отделя на фалита на ПЧБ. Прави се и анализ на най-новите видове банкови обири от последните години – въоръжени грабежи, нападения над инкасови автомобили и пр.
Проектът проследява видимите и невидими връзки между гражданите, банковите институции и държавата. Банковите обири могат да доведат както до разрухата и загубата на един човешки живот, така и до фалита на една цяла държава – гледайте всичко това във втория епизод от документалната поредица на Канна Рачева – „Следите на парите”, 13 април, в bTV Документите, от 22:00 часа.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!