Ще промени ли ТВ пазара появата на Nielsen у нас?

Description

Ще промени ли ТВ пазара появата на Nielsen у нас?

Снимка: Труд
Преди три седмици една от най-големите компании за маркетинг и медийни проучвания в световен мащаб Nielsen влезе на българския пазар.
Компанията измерва рейтингите на едни от най-големите телевизии в света, като например американските медийни гиганти CBS, NBC, ABC и FOX. Nielsen навлиза на българския пазар, след като придоби 51% дял в "Медиарисърч".

"За пръв път в България започва да работи рейтингова агенция, която е собственост и е контролирана от един от световните лидери в този бизнес – измерването на телевизионна аудитория. За мен това е важна новина и би трябвало тя да е такава за всяка рекламна агенция, за всеки рекламодател и телевизия на този пазар" казва Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" в интервю за "Капитал".

"Винаги сме твърдели, че една такава система трябва да бъде притежавана от световен лидер с доказан авторитет. Да бъде надеждна, да разполага с най-новата и модерна технология, която да може да измерва кросмедийни кампании – телевизия и интернет. Да може да ни предоставя данни за медийно потребление на допълнителни екрани - лаптопи, таблети, мобилни устройства. Защото навиците на аудиторията се променят, пазарът също. Модерна пийпълметрична система ще позволи на рекламодателите да оптимизират своите кампании за различните видове медии", отбелязва Щосел.

"Сигурен съм, че сега много играчи на пазара ще преосмислят решението си с коя агенция да работят, защото вече е трудно да обясниш защо не работиш с компанията, световен лидер (с 6 млрд. долара оборот). CME (компанията собственик на bTV - бел. ред.) в Чехия работи с тях, а техният главен акционер (Time Warner), мисля, също ще работи с Nielsen в САЩ", допълва още Щосел.

След появата на "Медиарисърч" се появиха сериозни разминавания в презентираните от тях и познатата ГАРБ рейтинги. Сами по себе си рейтингите на ГАРБ ми изглеждат ужасно сбъркани и неточни. Ставали сме свидетели не веднъж на различни рейтинги представени от различните телевизии взети от ГАРБ за един и същи слот.

Цялото интервю с Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп", може да прочетете ТУК.

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар