Page Nav

HIDE

Ексклузивни новини:

recent

AtScale инвестира 20-25 млн. долара в България

Матю Бърд, основател на AtScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale, разкриха инвестиционните си намерения за страната пред Bloo...

Матю Бърд, основател на AtScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale, разкриха инвестиционните си намерения за страната пред Bloomberg TV Bulgaria

Американската компания AtScale ще инвестира между 20 и 25 млн. долара за отварянето на нов офис в България. Това разказаха Матю Бърд, основател на AtScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Видео с цялото интервю с представителите на AtScale може да гледате тук https://www.bloombergtv.bg/update/2019-02-03/atscale-investira-20-25-mln-dolara-v-balgariya, а в текста може да видите откъс от разговора.

Отваряте офис в София. Как избрахте България?

СКОТ ХАУЗЪР: Разгледахме райони, в които да се разраснем. Търсихме място, където културата да съвпадне с тази на компанията, където можем да намерим много технологични възможности за бизнеса ни и опции да разширим голяма част от ключовите области за компанията на място, където “да следваме слънцето”. Имаме офиси в Калифорния, Бостън, а вече и тук, където ще се занимаваме с разработки, поддръжка и други ключови бизнес функции, така че да извършваме поддръжка за нашите клиенти на глобално ниво.

Кои са най-големите ви предизвикателства тук?

МАТЮ БЪРД: Езикът, българският ми е лош. Мисля, че от предизвикателствата няма нищо непреодолимо. Това е страна, в която има много високообразовани хора в технологичната индустрия. Смятам, че предизвикателството, както при всяко набиране на служителите, е да намериш точните хора, които отговарят на културата на компания и са подготвени да вършат особено предизвикателна работа в среда, която се движи с бързо темпо. Тази седмица провеждаме интервюта и съм много впечатлен от талантите.

Всъщност това е голямо предизвикателство за други компании в България. Смятате ли, че проблемът е по-скоро глобален?

СКОТ: Да. В допълнение към думите на Матю, бих казал, че времето е предизвикателство, защото растем бързо, наскоро получихме нова капиталова инвестиция и се опитваме да развием компанията по-бързо, за да отговорим на търсенето от страна на клиентите. Намирането на таланти беше фантастично. Започваме с добро местно присъствие. Важното е да имаме достъп до тези таланти и да им помогнем да разберат коя е AtScale. Допреди 30-40 дни хората в София, а и в България, изобщо не знаеха коя е AtScale.

Вече имате офис тук или изграждате такъв?

СКОТ: Вече имаме отворен офис тук, както и няколко служители. Искаме скоро да увеличим екипа значително. Освен това в следващите няколко години като компания ще продължим да инвестираме тук, за да изградим всичко необходимо за поддръжката на нашите офиси в Сан Матео, Бостън и клиентите ни в глобален мащаб

А колко души искате да наемете у нас?

МАТЮ: За около година искаме да достигнат 40-50 души в София. Мисля, че това е добър брой за начало. Агресивен ход е, но смятам, че е постижимо.

Хора с каква експертиза търсите?

МАТЮ: Нашата цел е да не стигаме до момент, в който просто една част от бизнеса ни е тук, като QA или разработката. Искаме да преместим цялото ни инженерно звено. Скот може да каже за останалата част от компанията. Тук е основното ни инженерно звено и екипът му работи с функционален език, наречен Scala, който също така е европейски език. Имаме хора, които разработват приложения, както и QA и DevOps. Искаме да имаме екипи, които да работят независимо по собствени продукти и да могат да правят нещо от началото до края му.

Имате ли някакви партньори в София и искате ли да привлечете такива?

СКОТ: Да, инвестираме значително в бизнеса ни по целия свят. Отваряме първия си офис тук с първата ни група от служители. Искаме да се разширим значително и да инвестираме във всички ключови за нас области. Много компании залагат на аутсорсинг или офшорни аспекти на компаниите, но ние имаме много по-различен подход. Инвестираме в хора, които притежават части от продукта, части от бизнеса и които могат да помогнат за развитието и дефинирането на това какво значат тези продукти за по-голямата ни продуктова линия, както и за нашите клиенти. За нас това е инвестиция, която да даде опора на компанията във всички области на работата.

След Съединените щати, след България, кой ще е следващият ви пазар?

СКОТ: Продължаваме към Азиатско-тихоокеанския регион. Клиентската ни поддръжка се случва по модела за “следване на слънцето”. Имаме чудесно присъствие в Съединените щати, където покриваме различни часови зони, така че да обхванем повече потребители там. Офисът ни тук ни дава добро присъствие в Европа и имаме клиенти и в Азия. Би било много добре да имаме присъствие и там. Имаме малък офис в момента, но ще го разраснем.

Смятате ли, че търговската война, която тече в момента, ще повлияе на бизнеса ви и на компании като вашата?

СКОТ: Със сигурност е предизвикателство, а компаниите, които се притесняват от несигурност на дадени пазари, често свиват разходите си. От наша гледна точка, ние стоим в центъра на това как компаниите взимат решения. Те разчитат на AtScale да им даде достъп до данни и да свърже цялата им бизнес инфраструктура с тези данни, така че да взимат информирани решения. На фона на това колко ключови са решенията, които организациите продължават да взимат, за да останат устойчиви и да запазят конкурентните си предимства, смятам, че ще има по-слаб ефект върху нас директно, отколкото върху резултатите на тези компании.

МАТЮ: Със сигурност анализът на данните може да се ползва за спестяване на средства или за изкарване на пари. В действителност смятам, че голяма част от данните ще бъдат използвани за анализиране на ефектите от търговската война и влиянието ѝ върху бизнеса. Смятам, че това ще е за добро. Всичко, което се случва в света, се движи от данните. Въпросът е как ги ползвате.

Да се насочим към 50-те млн. долара, които набрахте наскоро. Споделете повече за инвестицията.

СКОТ: Имахме щастието Morgan Stanley да води последния ни кръг. Включиха се и всичките ни предишни инвеститори, което е добър знак за доверието във визията и мисията на компанията, към работата ни. Инвестиционният капитал за нас е за насърчаване на растежа на броя потребители и ускоряване разработката на продуктите ни. Предостави ни средства за отварянето на офиса тук, да инвестираме значително тук, както и в Калифорния, Бостън и на други места по света.

А каква част от тези 50 млн. долара планирате да инвестирате в България?

СКОТ: В следващите 24 месеца планираме да инвестираме между 20 и 25 млн. долара тук, на местния пазар, съответно за разрастване на офиса, назначаване на около 50 души, а ако мислим по-агресивно, още 100 души тук. Така че ще продължим да инвестираме и да изграждаме по-силно присъствие тук от това, което имаме днес.

България има ли потенциала да се превърне в европейската Силициева долина?

МАТЮ: Ако не се лъжа, българин е създател на първия компютър. Това е невероятно постижение за страна като България. И смятам, че образователната ви система и фокусът върху това как да създадете по-добри кариерни възможности и по-голяма мобилност на гражданите ви, ще движат напред технологиите в този регион. Дали ще е България, комбинация от България и Румъния или съседните страни, смятам, че това е регионът, в който има достатъчно хора, има достатъчно добро образование и разбиране на желанието за създаване на нещо като това, което имаме в Силициевата долина. А инвестициите от компании като AtScale ще помогнат за постигането на това. Силициевата долина стана Силициевата долина не само заради талантите, които бяха там, но и заради капиталовите инвестиции, които помагат. Ние сме щастливи да създадем европейската Силициева долина тук в България!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Latest Articles