БНТ1 излъчва филм за командоси от отряда за борба с тероризма

Description

БНТ1 излъчва филм за командоси от отряда за борба с тероризма

В памет на Емил Шарков,
който загина на 14 март  преди 5 години при специализирана акция в Лясковец
БНТ излъчва документалния филм „Отрядът: Операция „Спасяване“.

В събота (16 март) от 16:50 часа БНТ1 ще покаже филма на журналистите Надя Обретенова и Йордан Димитров, който разкрива истинското лице на баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Лентата е уникален разказ за подготовката, живота и изпитанията на българските командоси.
През 2010 година Надя Обретенова и Йордан Димитров бяха първите български журналисти, допуснати в най-секретното поделение на МВР и в продължение на три месеца живяха и се обучаваха заедно с елитните командоси. Филмът им показа тренировъчна операция по спасяване на заложници, а Надя и Йордан, неочаквано за самите тях, се оказват обект на покушението.
„Независимо от ясното съзнание, че снимаш филм, преживяването е ужасно зловещо“ – спомня си Надя Обретенова, години след събитието и споделя, че и до днес я побиват тръпки, когато си спомни мига, в който се оказва със завързани ръце и качулка на главата.
„Отрядът: Операция „Спасяване“ е истинско професионално изпитание и за оператора Недялко Данов и звукорежисьора Пламен Кацарски, които създават вълнуващата визуална и звукова среда на продукцията. Монтажът е дело на инж. Владимир Анастасов, а режисьор на филма е Елвира Илиева.
Във епизоди на филма е заснет командосът Емил Шарков. Само четири години по-късно, кадрите, в които мъжът с маска на лицето подарява цвете, се превръщат в един от най-вълнуващите спомени за него. Емил Шарков загубва живота си при изпълнение на служебния дълг по време на акция в гр. Лясковец през 2014 г.  Информационните емисии на всички телевизии съобщават новината с кадрите, заснети от екипа на БНТ.

Излъчването на филма „Отрядът: Операция „Спасяване“
на 16 март 2019 г. от 16:50 часа по БНТ1
е посветено на Емил Шарков и неговите колеги.

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар