Рубриката „В кадър“ на БНТ1 ще излъчи документалния филм „Лозето на вълчите хълмове“ на журналистката Виктория Бояджиева

Description

Рубриката „В кадър“ на БНТ1 ще излъчи документалния филм „Лозето на вълчите хълмове“ на журналистката Виктория Бояджиева

В неделя (12 май) от 20:45 часа в рубриката „В кадър“ БНТ1 ще излъчи документалния филм „Лозето на вълчите хълмове“
на журналистката Виктория Бояджиева - вълнуващ разказ  за   съвременна Грузия и европейската перспектива на нейния горд  народ

Казват, че  персите са наричали безстрашните кавказки воини „горги“, което в превод означава „вълци“, а земите, които те  защитавали от векове -  „вълчите земи“  (Горгия).  Днес по-често името на  една от най-древните християнски държави се свързва със светеца-покровител – Свети Георги, макар, че за самите грузинци техните земи и днес остават „Сакартвело“.    Гостоприемството е религия, виното – култ. Разказват, че  всеки грузински воин носи в джоба си  филиз или гроздова семка, за да  покълне след него в земята. Вярата и виното са в кръвта на грузинците. В училищата децата изучават своята християнска история, като част от познанието за религиите и ценностите в живота.
Авторите на документалния филм ще срещнат зрителите с колоритни разказвачи, ерудирани университетски преподаватели, предприемачи, създаващи днешния имидж на съвременна Грузия. В земите на „златното руно“ екипът на БНТ среща и Милена Балинска – дъщеря на българин и грузинка, която израства в България и се мести  на другия бряг на Черно море в най-тежките за страната години. Загърбва еуфорията на промените у нас и попада в бурните събития, които грузинците свързват със символа на розата.
Героите на филма споделят своята мъка за откъснатите от историческите събития грузински земи и с болка си припомнят незарасналите рани от войната през 2008 г. – първият въоръжен конфликт на територията на Европа през ХХІ век.
Лентата разказва за простите човешки стъпки, които променят съществено живота на хората. Всяко трето дете в семейството се кръщава от Грузинския патриарх – сантиментален жест, който има сериозен принос за увеличаването на раждаемостта в страната. Прозрачните стени на полицейските управления са не само символ на прозрачността в управлението, но и емблема на в страната, за която се смята, че е успяла да се пребори с корупцията и административния произвол.
Пред камерите на БНТ застават млади предприемачи и ръководители на институции, които са получили престижно образование в чужбина и са намерили своята успешна реализация в страната си.
Само на 28 години Мариам Квривишвили е председател на Администрацията по туризма на Грузия и с гордост разказва за успехите на страната си – една от най-динамично развиващите се дестинации. „Искам да сме част от историята и сега можем да я създадем. Затова, когато учех в чужбина, въобще не се замислих да остана там” – споделя тя.
30-годишният Лондонски възпитаник Михаел Хидурели оглавява Агенцията за привличане на инвестиции и подкрепа на местния бизнес и също е част от новата вълна млади грузински лидери.
Преди три години влезе изцяло в сила Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС, а поредният преглед на постигнатото само преди месец, отбеляза сериозния напредък на страната по пътя към общото европейско семейство. Грузинците вярват, че ще внесат в ЕС не само четвъртата азбука и гордия си кавказки дух, но и деликатния баланс между интересите на Европа и Азия, между бъдещето и колоритните традиции на своите земи.
Много млади мъже се връщат в селата, за да възродят занаята на своите предци – производството на вино в огромни керамични съдове, наречени „квеври“. През 2013 г. уникалното грузинско винопроизводство е включено в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Страната не случайно се смята за родина на виното – именно на нейна територия са намерени най-старите останки от глинени делви за вино и най-древните лози.
В документалния филм “Лозето на вълчите хълмове“ едва 30-годишният Гуджа Годардзишвили разказва за  поминъка на своята фамилия да прави вино още от началото на миналия век. Някои от глинените делви, които Гуджа използва и днес, са правени през 1899 година. „Не можеш да станеш богат, но е нещо, което обичам да правя. Щастието, наистина, не е въпрос на пари. То е да вършиш това, което харесваш, с хора, които харесваш” – споделя младият предприемач и разказва стара семейна история, която прилича на грузински тост - звучи като поема, носи мъдрост и никога не й липсва чувство за хумор.
Грузинците казват, че живеят дълго, защото времето, прекарано с гости и добри приятели, се приспада от преживените години, танците им са признати за осмото чудо на света и те, като нас, се гордеят със своя песен в космоса. През 1976 година полифонията на грузинската песен „Чакруло“ е едно от посланията, отправени от  NASA.

Броени дни преди националния празник на Грузия – 26 май, БНТ1 ще излъчи документалния филм “Лозето на вълчите хълмове“. Режисьор на филма е Николай Василев, оператор – Кристиян Милчев. Продуцент на поредицата „В кадър“ – Надя Обретенова.

Гледайте „В кадър“ в неделя (12 април) от 20:45 часа!

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар