Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

"Кино под звездите" - БНТ среща почитателите на филмовото изкуство с едни от най-добрите кинозаглавия

На 16 юли (вторник) от 21:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина (София) Българската национална телевизия в партньорство със Стол...

На 16 юли (вторник) от 21:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина (София) Българската национална телевизия в партньорство със Столична община организира специална безплатна прожекция на „Áга“ – филма, за който всички говорят.

Продукцията, осъществена с подкрепата на Българската национална телевизия, върна страната ни в основната програма на фестивала „Берлинале“ след почти 30-годишно отсъствие. Кратката екранна биография на „Áга“  вече е белязана от 38 отличия от престижни филмови форуми.
Режисьор на филма е Милко Лазаров, който е и негов съсценарист, заедно със Симеон Венциславов. Продуцент от българска страна е Веселка Кирякова, а музиката е на Пенка Кунева. Едно от големите достойнства на филма „Áга“ е майсторската визия, създадена от оператора Калоян Божилов. Естествен декор е безкрайната снежна пустиня на Якутия, в чиито простори от 6 000 години живеят само един милион души. Те се славят със своята памет и висока продължителност на живота.
„Áга“ разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света - сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.
"С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров. 
Главната женска роля изпълнява Феодосия Абрамова. В скромната си филмография на 60-годишната пенсионерка от малкото селце Амга  вече има две роли: една епизодична във филма „Огън на вятъра“ („Костер на ветру“) на режисьора Дмитрий Давидов и главната роля в един от най-успешните филми, създадени от български творци – „Áга“. Участието в „Берлинале“ е един от най-ярките моменти в живота на самородната актриса, която за първи път в живота си напуска родната Якутия.
Неин екранен партньор във филма „Áга“ е Михаил Апросимов. Той е заслужил артист на Якутия, член на Съюза на писателите, който има повече от 60 роли в Нюрбинския пътуващ театър, автор е на две книги и има три роли в киното, преди да се снима в продукцията на България, Германия и Франция „Áга“.
Ролята на Ага изпълнява младата актриса Галина Тихонова, за която „Áга“ последната и най-силна роля. В края на миналата година 32-годишната Галина си отиде след тежко заболяване.

Във вторник вечерта (16 юли) инициативата на БНТ и Столична община „Кино под звездите“ ще бъде открита от заместник-кмета на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов, а филма „Áга“ ще представят продуцентът Веселка Кирякова и режисьорът Милко Лазаров.

В първата вечер на „Кино под звездите“ БНТ ще представи и две филмови миниатюри:  „Легенда за първия кукер“ – епизод от първия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“ и  късометражния филм от европейската програма EU&ME „Формата“ (The Shape), създаден по стихове на Пол Елюар.


БНТ Ви пожелава незабравими мигове с „Кино под звездите“!
















КИНО ПОД ЗВЕЗДИТЕ


ÁГA
Съвместна продукция на България, Германия и Франция




ÁГA разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света - сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.
"С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров. 


Времетраене: 96 мин.
Режисьор: Милко Лазаров
Сценаристи: Милко Лазаров и Симеон Венциславов
Продуценти: Ред Карпет в копродукция с 42film, ARIZONA PRODUCTIONS,  БНТ, ZDF/ARTE




В ролите: Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанаси Клаев
Оператор: Калоян Божилов
Музика: Пенка Кунева
Монтаж: Веселка Кирякова
Костюми: Ванина Гелева


Триумфът на „ÁГA“  започва с дебют на 68-мия  филмов фестивал „Берлинале“, на 23 февруари 2018 г. За първи път от 29 години български игрален филм е включен в конкурсната програма на престижния кинофестивал. За малко повече от година филмът „ÁГA“   е спечелил 38 награди от престижни национални и международни кинофоруми, прожекции по всички континенти на планетата и най-важното – признанието на зрителите.

ЛЕГЕНДА ЗА ПЪРВИЯ КУКЕР

Късометражен анимационен филм от Света на „Златната ябълка“ -  първият български анимационен фентъзи сериал, вдъхновен от балканската митология и фолклор. Вълнуващи приключения, екшън, мистерия, романтика и пътешествия през мистичните, приказни светове, населени с древни духове и кукерски бойци, които защитават хората от злото.
„Легенда за първия кукер“ разказва, как преди стотици години, в земите на планинските духове се заселили първите хора-рудари. Те основали на върха на висока скала село Кукерово. Още първата зима обаче били изправени пред непреодолими изпитания - селото било обгърнато от постоянни снежни бури, а факлите и огньовете не можели да прогонят мрака и студа... Така се появил първият кукер, който със своята магическа сила прогонвал злите духове.
времетраене: 4.30 мин.


Сценарий и режисура: Димитър Петров
Технически директор: Теодора Филипова
Главен аниматор: Станислав Цветков
Продуцент: Елена Рапонджиевa
Главни дизайнери: Марта Андреева, Светла Радивоева
Композитор и диригент: Георги Стрезов

Анимацията е сътворена от внушителен международен екип - 28 аниматори от България, Италия, Ирландия, Германия, Кипър и САЩ.
Автор на музиката е младият български композитор Георги Стрезов. В записа участват над 40 музиканти и изпълнители, които за първи път съчетават звученето на класически филмов оркестър, класически хор, народен хор, народни инструменти и японски тайко барабан.

ФОРМАТА (The Shape)


Късометражен филм, създаден по стихотворението на Пол Елюар „Свобода“
Филмът е част от кампанията EU&ME за насърчаване на диалога между  младите европейци  и в подкрепа на културното многообразие като ценност.
 
Времетраене: 4.30 мин.
Режисьор: Яко Ван Дормел/Белгия

БНТ Ви пожелава незабравими мигове с „Кино под звездите“!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!