Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Автоматизацията и вносът на работна сила са спасението за икономиката при демографски срив, заяви Иван Нейков Bloomberg TV Bulgaria

Бившият социален министър гостува в предаването „Светът е бизнес“ водещ Ивайло Лаков  Икономиката на Централна и Източна Европа може да ...

Бившият социален министър гостува в предаването „Светът е бизнес“ водещ Ивайло Лаков 

Икономиката на Централна и Източна Европа може да преодолее демографския срив чрез вноса на работна сила, използване на потенциала на работниците в по-зряла възраст и разширяване на автоматизацията в производството. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Това са препоръки на МВФ и, ако бъдат направени в много голяма степен няма да се сбъднат прогнозите за спад на производителността и загуба на БВП. Ние още нямаме решение на този проблем, а сме във фаза на тръшкане“, коментира експертът пред водещия Ивайло Лаков.

Относно предложенията за минимална заплата за всички страни в ЕС, Нейков заяви, че има няколко варианта за въвеждането й.

"Единият модел е процент от средната заплата за страната. Друг вариант са критериите - производителност на труда, стандарт на живот, и на тази база се определя за конкретна държава колко би трябвало да бъде минималната работна заплата. Механизмите могат да бъдат еднакви, но размерът ще бъде различен. Цената, стандартът, покупателната способност в различните държави са много различни", обясни Иван Нейков.

По повод предложенията за промяна на здравноосигурителния модел в страната, бившият социален министър припомни, че темата за една или няколко здравноосигурителни каси е била обсъждана при започването на реформата през 1999 година.

„Тогава пенсионната и здравната система тръгнаха в две различни посоки. Вече имаме 8 капиталови пенсионни дружества, а отделните фондове за различните осигурителни рискове са над 20. Същевременно здравноосигурителната система тръгна към единна здравноосигурителна каса и се оформи монопол. Този модел "скърца". Затова е естествено да се търси решение в посока демонополизация", смята Нейков.

По думите му основните притеснения на експертите относно разделянето на здравната система на няколко финансиращи източника са били свързани с вероятността да се намалят финансовите възможности на отделните каси.

„Разделянето на един монопол има положителни страни - конкуренцията, ефективността на разходите, но трябва да се внимава да не допуснем такива сътресения, в които някоя от тези каси да се окаже в несъстоятелност", допълни още експертът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!