Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Никос Статопулос: Възможно е Vivacom да се превърне в регионален хъб на бизнеса ни

В началото на ноември официално бе обявено, че най-големият български телеком БТК ще има нов собственик - регионалната медийна компания Un...


Защо избрахте БТК* за следващата си инвестиция?

Vivacom е водещият интегриран телекомуникационен оператор в България и се представя много силно, най-вече през последните 3 години, като се трансформира от бившия фиксиран монополен оператор във водещ мобилен телеком с високи оценки на удовлетвореността на клиентите и водещи позиции също в широколентовия интернет и платената телевизия. Vivacom се възползва от благоприятната макроикономическа среда в България и добре инвестираната инфраструктура и силния мениджърски екип, които са важни инвестиционни критерии за United Group и акционерите, включително и за нас. Придобиването ще удвои размера на UG по-малко от година след нашето навлизане в групата и значително ще увеличи диверсификацията по страни и продукти. Освен това ще увеличи значително европейското присъствие на UG.

Каква е цената на сделката и бихте ли могли да я сравните с други подобни скорошни транзакции?
Реклама
Не коментираме цените в сделки, в които участваме като кандидат. Сделката е предмет на обичайните регулаторни одобрения, включително антимонополни правила, и очакваме те да бъдат изчистени навреме за приключването й през 2020 г.

Каква е акционерната структура на United Group?
Реклама
Не мога да дам подробности, но мога да кажа, че BC Partners e най-големият акционер с контролен дял в United Group. След нас е мениджърският екип, воден от основателя Драган Шолак, с миноритарен дял. И след това идват другите два акционера с по-малки дялове - фондът KKR и EБВР.

Възможно ли е БТК да стане нещо като регионален хъб на бизнеса ви на Балканите?

Да, смятам че е възможно. Имаме много високо мнение за възможностите на Vivacom като изключително силен интегриран телекомуникационен оператор в България. И това му дава потенциала не само на вътрешния пазар, но и регионално като част от United Group. Така компанията ще може да се възползва от нашия технически и потребителски опит, както и от съдържанието.

За какво съдържание става въпрос?

Все още е трудно да се каже, защото има толкова много и различно съдържание. Имаме съдържание, което произвеждаме, и такова, което купуваме. Има международно съдържание, като например мачовете от Шампионската лига. Имаме и локално, което сами развиваме. Може да се опитаме да повторим тази формула и във Vivacom, както и да преценим дали може да пренесем наличното създадено съдържание в United Group. Но все още нямаме ясна идея какво точно ще използваме. Но трябва да имате предвид, че UG е един от може би едва двата глобални оператора, които не само разпространяват съдържание, но и произвеждат и държат такова. И като такава компанията има голям потенциал за развитие. Другата е Сomcast, която неотдавна купи Sky и има същия модел като United Group.

Как планирате да разпространявате това съдържание?

Може да използваме платформи на други компании, които да комбинираме. Разполагаме и с най-добрата технология за гледане на телевизия през собствената ни платформа EON.

Какви са вашите планове за БТК - ребрандиране, нови услуги и т.н.?

Ще използваме маркетинговите и техническите компетенции на UG и ще продължим да инвестираме значително в инфраструктурата на Vivacom и нейните пакетни услуги за клиентите във всички продуктови сегменти (мобилна и фиксирана телефония, широколентов интернет и платена телевизия), за да укрепим допълнително водещите позиции на компанията. UG има заслужена репутация във всички страни, в които работи, като предлага най-бързата широколентова връзка, най-качественото съдържание, водещите телевизионни технологии от следващо поколение и клиентско оборудване и най-надеждните продукти за телефония. Това ще бъде нашата цел и в България.

Имате ли вече поставена цел за бъдещи инвестиции - колко планирате да инвестирате и какъв ще бъде основният ви фокус?

Мога да ви кажа, че ще увеличим инвестициите на компанията в нейната мобилна и фиксирана инфраструктура и клиентско оборудване отвъд историческите нива, което е добра новина за българските потребители.

Какво ноу-хау от другите ви бизнеси в региона ще използвате в българската компания?

BC Partners има дългогодишен опит в сектора - водещ кабелен инвеститор е в ЕС и САЩ с много успешни вложения през последните 15 години: Unity Media, ComHem, Suddenlink, Cablevision, UG, сега Vivacom. Ние сме активни акционери, които разбират пазара и компанията.

Били ли сте в контакт с чешката инвестиционна компания PPF за придобиването на дял в българската телевизия bTV?

Не коментираме пазарни слухове и спекулации.

Какви са дългосрочните ви планове за БТК? Поставили ли сте си срокове за бъдещо излизане от сделката?

Придобихме UG едва през март тази година и сме фокусирани върху инвестирането в бизнеса, за да растем още в бъдеще, и така се радваме на присъединяването и на Vivacom в нашата платформа. Стратегията ни е да сме дългосрочни мениджъри на компаниите, които притежаваме, затова сме съсредоточени върху увеличаване на стойността на United Group, и като такива е твърде рано да обсъждаме по-дългосрочни планове. Не можем да говорим за излизане от собствеността ни.

Какви са приликите и разликите между българския пазар и останалите страни в региона?

Както казах, телекомуникационният пазар в България е привлекателен по няколко причини - благоприятната макроикономическа среда и добрата инфраструктура на повечето оператори. Тези са основните взаимно свързани изисквания за добър телекомуникационен бизнес. Така че Vivacom печели и от двете. Има доста прилики с други пазари, на които работим, и така ще можем да ускорим растежа и в следващите години.

BC Partners инвестира в различни сектори. Наблюдавате ли вече забавяне на икономиката и очаквате ли криза?

Не очаквам криза. Средата не е същата като 2007 г. Ако лихвите останат ниски и корпоративните печалби са силни, може да има само забавяне, но не и криза. А забавянето трябваше да се случи отдавна, но все още сме във върховата точка на сегашния цикъл. И когато дойде спадът от тази върхова точка, според мен няма да е рязък срив. Въпросът е кога ще се случи, а не дали.

* В интервюто "Капитал" използва названието БТК - дружеството, чрез което компанията работи в България, докато Никос Статопулос говори за Vivacom - търговската марка на оператора.

Интервюто взеха Алексей Лазаров и Константин Николов

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!