НФСБ изрази политическа воля за подкрепа на ГЕРБ за свикване на ВНС

Description

НФСБ изрази политическа воля за подкрепа на ГЕРБ за свикване на ВНС

Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за Велико народно събрание и нова конституция. Това каза на брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева след провелите се консултации с коалиционните им партньори от НФСБ. Тя заяви, че оттук нататък след 2 септември, когато ще бъде процедурата по събиране на подписите, ще стартира период на разглеждане на всички предложения за промени в конституцията.

В нашия проект ще има съответни технически корекции, те също имат технически бележки, които ще бъдат отразени в проекта, който ще предложим за подпис на 2 септември, посочи Караянчева.

 Още един път казвам, този проект не е на ГЕРБ, този проект е политическа воля, покана за разговор и аз се радвам, че днес с колегите от НФСБ имахме изключително конструктивен диалог и можем да кажем, че имаме съгласие за подкрепа от тяхна страна, увери Караянчева.

Валентин Касабов, съпредседател на "Обединени патриоти", благодари на колегите си от ГЕРБ за разговора. Предполагам, че още на 2 ще успеем да внесем проекта в деловодството на Народното събрание, посочи Касабов. Колегата му Борис Ячев допълни, че събирането на 120 подписа е само първата стъпка и оттук нататък трябва да се обърне внимание на всички предложения, които са направени досега и които ще бъдат направени в рамките на два месеца.

"Ние заявихме подкрепа за първата стъпка събирането на 120 подписа, за да влезе проекта на ГЕРБ в пленарна зала за обсъждане в това Народно събрание", посочи Ячев.

Имаме уверение, че нашите идеи и предложения за членове в конституция ще бъдат обсъдени, каза още Ячев и допълни, че са удовлетворени, че част от предложенията на ГЕРБ всъщност са и техни предложения и визира редуцирането на броя на народните представители, индивидуалната конституционна жалба.

Получихме съгласие за три много важни фундамента, които трябва да бъдат запазени в новия вариант на конституция - националната държава, официалния език - български и православието като традиционна религия, уточни той.

Тогава, когато започнат обсъжданията в пленарна зала, и се търси подкрепа от останалите народни представители, ние разчитаме, че онези предложения които са наши, свързани със социалната сфера - обвързване на пенсията със 70 на сто от минималната работна заплата, полагане на обществено полезен труд, болезнената тема за образователния ценз, ще се търси мястото им, както в основния закон, така и в специалните закони, коментира Ячев.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, информира, че колегите й независими народни представители имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат окончателно своето решение.

Източник: БТА

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар