Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Напрежение в центъра на София: Служители на реда използваха газ, има ранени

Няколко опита за пробив на полицейския кордон предизвикаха напрежение между протестиращи и органи на реда в центъра на София. Няколко души б...


Няколко опита за пробив на полицейския кордон предизвикаха напрежение между протестиращи и органи на реда в центъра на София. Няколко души бяха отведени от полицията. Срещу полицаите бяха хвърляни отново бутилки с вода и други предмети.

Служител на жандармерията е ударен по главата при протестите в София и е откаран в болница, информира МВР. От ведомството съобщиха, че продължават агресивните действия от страна на протестиращи, като сред тях има призиви да се изтеглят жените и децата от техните редици, далеч от полицейския кордон.

По-рано протестиращи също се опитаха да пробият кордона от полицейски служители, блокирали с автомобили бул. "Цар Освободител" пред сградата на БНБ. Тежкоуниформени служители на жандармерията отвърнаха с газ на хвърлените срещу тях бутилки. Пострадаха няколко души, сред които част от екипа на bTV. Малко след това напрежението намаля. Влязъл в сблъсък с полицията беше арестуван.

В същия момент друга група протестиращи също се опита да пробие кордона от полицаи при главния вход на сградата на Народно събрание-2. По-рано, при други опити за пробив на полицейската блокада, протестиращи отнеха от служители на МВР част от оборудването им - щитове и каски.

Полицията призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха сред протестиращите и на влизане, и на излизане от Народното събрание, където държавният глава говори пред депутатите.

По думите на президента Радев пред протестиращите, прогнозите на премиера Борисов вече нямат никакво значение. "Важно е да има промяна, важно е това управление да отстъпи, защото то се оказа неспособно и не е на висотата на очакванията на българите", заяви Радев.

Оттук нататък ще има други демократични процеси и развития, но най-важното е да има оставки и не искам в никакъв случай това упорство да застрашава гражданския мир, допълни Радев.

По думите на президента, промените в Изборния кодекс са недопустимо отстъпление от демократичните завоевания на българите през годините и не трябва да се допуска такъв изборен закон, който също ще породи протести.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!