Vivacom изгражда нова наземна станция за комуникация със спътниците на OneWeb

Description

Vivacom изгражда нова наземна станция за комуникация със спътниците на OneWeb

Vivacom обяви, че започва да изгражда наземна станция за комуникация с мрежата от спътници на OneWeb на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море.

Заради многобройните си икономически ползи проектът, който се реализира в обект на Vivacom на територията на община Стара Загора, получи сертификат клас B. С него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави община Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации.

С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като ще осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита /LEO/ на OneWeb.

Vivacom ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1.5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.

„OneWeb подобрява качеството и устойчивостта на свързаността с мрежата ни от малки сателити в ниска околоземна орбита. Изграждаме разпределена архитектура от наземни станции за връзка с мрежата ни от спътници, за да достигнем до най-отдалечените места на Земята. Избрахме България за изграждането на тази станция не само заради нейното географско положение, членството й в ЕС и ролята й на евразийски телекомуникационен център, но и защото с Vivacom намерихме надежден местен партньор за изпълнение на мисията на OneWeb“, коментира главният оперативен директор на OneWeb Микеле Франчи.

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар