Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

На 30 юни 2024 г. Светия синод избира Патриарх

На 30 юни 2024 г. Светия синод избира Патриарх на Патриаршески избирателен църковен събор. 10 дни по-рано ще станат ясни и кои ...

На 30 юни 2024 г. Светия синод избира Патриарх на Патриаршески избирателен църковен събор. 10 дни по-рано ще станат ясни и кои са тримата кандидати. Те ще бъдат издигнати на заседание на Светия Синод, което е свикано за 20 юни.

Кандидатите трябва да отговарят на изискванията по чл. 40 от УБПЦ-БП.

Според текста избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит на Българската православна църква; да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

В изискванията е вписано още, че бъдещият патриарх трябва „да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред”.

Изборите за Сливенски митрополит ще са на 26 май, за да може и той да участва във вота за патриарх. Епархийските избиратели ще гласуват в Сливен на 19 май.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!