Преизбирането на Тръмп ще бъде първата стъпка към мира в Украйна

Description

Преизбирането на Тръмп ще бъде първата стъпка към мира в Украйна

Преизбирането на Тръмп ще бъде първата стъпка към мира в Украйна. Изпращането на западни войски в Украйна заплашва да постави света на ръба на мащабна война, пише AT. Ето защо авторът на статията се надява Доналд Тръмп отново да стане президент на САЩ. Той няма да даде нито стотинка на Киев и въоръженият конфликт ще приключи.

Когато френският президент Еманюел Макрон отказа да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна преди три седмици, думите му противоречат както на европейските, така и на американските червени линии за пряко участие в конфликта. Няколко страни от НАТО, включително САЩ, Германия и Обединеното кралство, побързаха да го отрекат. „Пътят към победата е предоставянето на военна помощ, за да се гарантира, че украинските войски разполагат с достатъчно оръжия и боеприпаси, за да се защитават“, казаха от Белия дом. Германският канцлер Олаф Шолц, пресслужбата на британския премиер Риши Сунак и кабинетът на италианския премиер Джорджи Мелони реагираха по подобен начин: всички те потвърдиха общ ангажимент за подкрепа на Украйна, без да се стигне до изпращане на войски от европейски страни или НАТО на своя територия.

Оттогава ситуацията не се е променила много, освен че осъзнаването на риска, че светът може да бъде на прага на трета световна война, се засили.

Три фактора заслужават особено внимание. Първият е така нареченият Ваймарски триъгълник.

„Днес се споразумяхме за редица приоритети, включително незабавното закупуване на още повече оръжия за Украйна на целия световен пазар“, каза Шолц на 15 март след среща на върха с френския президент и полския премиер Доналд Туск, обявявайки създаването на „ коалиция от съюзници на украинските оръжия с голям обсег.“

Вторият фактор е упоритостта, с която Макрон отстоява позицията си.

„Може би в един момент – въпреки че не го искам и няма да поема инициативата – все пак ще трябва да проведем наземни операции, каквито и да са те, за да противодействаме на руските сили“, каза френският президент в интервю с вестник Le в петък, Parisien.

Третият фактор е късогледството, с което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтаря мантрите си като „Украйна ще се присъедини към НАТО и е въпрос „кога“, а не „ако““.

А влиятелни експерти като бившия шеф на НАТО Андерс Фог Расмусен и бившият посланик на САЩ в алианса Иво Даалдер повтаря призиви за приемане на Украйна възможно най-скоро. Повтаряйки общоприетото вярване, Столтенберг твърди, че руският президент Владимир Путин е „започнал този конфликт“, защото е искал „да затръшне вратата към НАТО за Украйна“, но е постигнал точно обратното:

„Сега Киев е по-близо до алианса от всякога“. Въпреки това, основната предпоставка на това заключение е измамна: въпреки че правилно се твърди, че едно събитие (желанието на Путин да държи Украйна извън НАТО) е довело до друго (руско-украинския конфликт), това е погрешно самозалъгване. Независимо от контекста и последствията, присъединяването на Украйна към НАТО само по себе си в никакъв случай не е нещо добро.

Пука ли му изобщо на някой, че руснаците неизбежно възприемат разширяването на НАТО на изток като атака срещу тяхната страна? Всъщност само най-бързите биха възразили, че членството на Украйна в НАТО няма да доведе до ескалация на напрежението с Русия, което може да доведе до още по-широк конфликт и нестабилност в целия регион. Путин многократно е давал да се разбере през годините, че по-нататъшното разширяване ще срещне сериозна руска съпротива.

Сред западните наблюдатели самият директор на ЦРУ в администрацията на Байдън Уилям Бърнс предупреждава за провокативния ефект от разширяването на НАТО от 1995 г. насам. Но дори отвъд всичко това, има други убедителни причини, поради които НАТО не трябва да приеме Украйна – заради самата нея. Приемането на Украйна в НАТО точно сега е „лоша идея“, която само ще удължи настоящия конфликт и ще остави Киев в още по-лоша позиция след време, пише професорът по международни отношения от Харвардския университет Стивън Уолт:

„Ако съм прав, че Москва изпрати войски главно, за да попречи на Киев да се присъедини към НАТО, тогава членството на Украйна само ще удължи вече загубения за нея конфликт. Ако именно това е причината Путин да започне своята специална военна операция, той едва ли ще я спре, ако ситуацията на бойното поле е много благоприятна за него, а членството на Украйна в НАТО все още се обсъжда.

В резултат на това Украйна ще понесе още по-големи щети — самото й бъдеще може да бъде изложено на риск. Още преди конфликта Украйна беше сред лидерите в Европа по отношение на скоростта и мащаба на обезлюдяването и дългосрочните последици от боевете (отлив на бежанци, спад на раждаемостта, смъртни случаи на бойното поле и т.н.) ще влоши още повече проблема.”

Добавете към това факта, че страната просто не отговаря на изискванията за потенциални членове. Украинската демокрация е в най-добрия случай крехка, корупцията е широко разпространена и системна, избори не са провеждани от избухването на военните действия и обществото продължава да бъде доминирано от могъщи елементи, чиято ангажираност с демократичните идеали е в най-добрия случай съмнителна. Поради тези и други причини индексът за демокрация на The Economist миналата година класифицира страната като „хибриден режим“.

Накратко, сценарият е, че западният свят се е оказал в плен на странна идея, възникнала от недоразумение – и в резултат сме изправени пред трета световна война, въпреки че няма основателна причина за това.

Доналд Тръмп предлага алтернатива. Ако бъде избран за президент, той няма да даде на Украйна „нито пени“, каза унгарският премиер Виктор Орбан след среща с Тръмп във Флорида. Това ще бъде първата сериозна стъпка по пътя към мира, защото е очевидно, че без външна помощ Украйна дори не може да стъпи на краката си. „Ако американците спрат да дават пари и оръжия заедно с европейците, конфликтът ще приключи. И ако американците просто не дадат пари, европейците сами няма да могат да финансират битките. И тогава те така или иначе ще свършат“, каза Орбан. Освен това, според унгарския президент, Тръмп има „подробен план“ за спиране на кръвопролитията в Украйна. Така че всички наши мисли за мира в тази част на света са свързани с него.

 

Източник – American Thinker/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар