Какво да направим сутрин веднага след ставане, за да тръгне денят ни добре?!

Description

Какво да направим сутрин веднага след ставане, за да тръгне денят ни добре?!

Ето предложенията на психолозите, специалистите и стратезите за сутрешна рутина, която ще ви донесе успех:

Оправете леглото си веднага след ставане

Тази идея се корени в схващането, че започването на необходимите рутинни действия в началото на деня ви настройва правилно за действие.

Има много доказателства, които сочат, че телата ни създават среда върху чаршафите и спалното бельо, която води до полепване на микроорганизми (т.е. акари) по чаршафите. Най-добрият план е да оставите леглото незастлано за няколко часа, за да могат чаршафите да се проветрят.

Раздвижете червата

Идеята зад това предложение е, че тази дейност (ходенето по голяма нужда) ще стимулира стомаха и дори ще ви подготви за някои леки упражнения.

Слънчева светлина

Тялото трябва да знае, че вече е ден, да започне да променя циркадните ритми и да намали мелатонина. Естественият начин да направите това е да се изложите на истинска слънчева светлина. Кучетата ви, както и повечето животни, реагират на тази промяна на светлината.

Упражнения

Тялото ви е било неподвижно в продължение на няколко часа и трябва да се раздвижите. Някои хора препоръчват обикновени упражнения за разтягане. Други – нещо по-натоварващо, като разходка или бягане.

Изразяване на благодарност

Ценно е да оцените факта, че сте получили прекрасния дар от още един ден.

Пийте вода

Пиенето на вода е ценен навик, тъй като има вероятност да сте дехидратирани. То също така помага на тялото да се подготви за по-будно състояние.

Създайте списък със задачи

Предполага се, че това ще вкара главата ви в режим на обработка и ще ви подготви за деня.

Това повдига интересен въпрос за състоянията на мозъка.

Като полезно обобщение, мозъчната активност може да бъде представена в тези четири основни групи мозъчни вълни.

Делта вълни: 1-4 цикъла в секунда. Дълбок сън

Тета вълни: 4-8 цикъла в секунда. Лек сън

Алфа вълни: 9-12 цикъла в секунда. Спокойно бодърстване

Бета вълни: 13-30 цикъла в секунда. Когнитивна обработка.

Когато се събуждате, сте в ниско алфа състояние и много от описаните по-горе стратегии са насочени към възможно най-бързото ви въвеждане в бета състояние.

Позабавете малко!

Ниското алфа състояние е един от най-креативните периоди. Някои от най-добрите идеи идват, когато току-що сте се събудили или малко след това. Защо да бързате да се измъкнете от това творческо, проницателно състояние? Защо да вярвате на схващането, че ако не сте в режим бета, сте непродуктивни?
Както казва Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието. Знанието е ограничено. Въображението обгръща света.“

Подозираме, че Алберт не си е оправял леглото, когато му е хрумнала тази мисъл. Вероятно се е разхождал сред природата и се е наслаждавал на ранното утринно слънце.

Така че, ако е възможно, не бързайте с познавателната обработка. Не гледайте телефона или телевизора, просто си позволете да… съществувате. Медитацията често се предлага като друга сутрешна процедура. Но иначе – не бързайте! Позволете си да се събудите постепенно. Да не се втурвате в „продуктивен“ режим в крайна сметка може да се окаже по-продуктивно.

Друга възможност за сутрешна рутина идва от Оскар Уайлд. Очевидно е, че Уайлд е потенциален привърженик на предстоящото движение за позитивна психология и го е обобщил добре.

„Когато се събудите сутрин, усмихнете се.“

Но най-важното е да се отърсим от бинарната простотия да вярваме, че човек е или изпълнен с енергия и продуктивен, или бездеен и мързелив.

 

Източник – Psychology Today/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар