Купува ли България тайно газ от Русия?

Description

Купува ли България тайно газ от Русия?

Купува ли България тайно газ от Русия? Този въпрос изниква след ново разследване на BIRD. Според него частна фирма на Валентин Златев продължава да купува газ от Москва, но част от него се губи по трасето. За услугата той плаща в евро.

Изводите, които медията прави, след анализ на а данни от руските митници за износ на газ към България, Гърция и по Турски поток, са следните:

– Фирма на Валентин Златев е закупила руски газ за близо половин милиард евро. От тези количества една трета потребява рафинерията на Лукойл. Къде отиват другите 400 милиона м3?
– Гръцката Митилинеос е вкарала на пункт Странджа 2 над 3 милиарда куб. м. газ или колкото е цялото годишно потребление на България. Къде отива този газ?
– Други три гръцки фирми внасят руски газ транзитно и той е деклариран на изхода от нашата газопреносна мрежа към Гърция.
– Газът за Сърбия и Унгария деклариран на Заечар и Кишкундорожма 2 транзитира през Турски поток. Декларираните количества за 2023 са двойно по-малко от капацитета на тръбата. Кога ще се изплатят 3,5 милиарда лева инвестиция в Турски поток при това положение?

Булгаргаз твърди, че не внася вече руски газ. Но дали е така?

Какво означават тези сериозни количества газ декларирани за Митилинеос на българската граница, а не на гръцката? Дали не ни будалкат, че купуваме от Гърция втечнен газ, а всъщност чрез тайна суап сделка ползваме руския газ, доставен на Странджа 2?

Засега Булгаргаз и Булгартрансгаз не отговарят на тези въпроси.

Източник: BIRD

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар