Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Стивън Хокинг отправил последно, съдбовно предупреждение към човечеството преди смъртта си

С тивън Хокинг отправил последно, съдбовно предупреждение към човечеството преди смъртта си. Изминаха шест години, откакто през ...

Стивън Хокинг отправил последно, съдбовно предупреждение към човечеството преди смъртта си. Изминаха шест години, откакто през 2018 г. почина световната суперзвезда на физиката, професор Стивън Хокинг. Оказва се, че дори и той е знаел за опасностите от генеративния изкуствен интелект. Дълго време преди ChatGPT и системите за автоматизация да станат ежедневие за повечето от нас, беше много по-трудно да се делегират и изпълняват задачи.

Но дали всичко това е така, както се представя?

Много хора са съгласни, че възходът на ИИ ще се окаже като сцена от „Аз, роботът“, но как ще изглежда това за работното място?

Сега става ясно, че Хокинг е изпреварил всички с прогнозата си.

През 2012 г. той е завил пред BBC, че „развитието на цялостен изкуствен интелект може да означава край на човешката раса“.

Ако погледнем състоянието на цифровата ера, в която живеем в момента, ИИ се разраства с бързи темпове.

Вече не само можем да използваме OpenAI за създаване на пълнометражни образователни статии, новини и сценарии за филми, но той непрекъснато се учи от информацията, която му подаваме. Разработва се и нов инструмент за преобразуване на текст във видео, наречен Sora. Какво ли ще представлява след 20 години, след като бъде захранен с огромно количество знания и данни?

Професовр Стивън Хокинг е английски физик-теоретик, космолог, астрофизик и популяризатор на науката, автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане. Най-известният му труд е популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

До 2009 г. е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон). Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

Източник – LAD Bible/Превод:SafeNews

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!