Аларма!: Цената на агнешкото за Великден скача до тавана! Ще внасят нелегално по-евтино…

Description

Аларма!: Цената на агнешкото за Великден скача до тавана! Ще внасят нелегално по-евтино…

Цената на агнешкото за Великден скача до тавана! Затова се канят да внасят нелегално агнешко за Великден от съседна страна. Това ще бъде Република Северна Македония. Причината е, че цената му оттам е значително по-ниска, отколкото официално продаваното у нас като родно производство. Както и от официалния внос, обикновено от Нова Зеландия.

Тази година Великден се пада на 5 май. А след него идва и Герьовден – денят, в който традиционно се хапва агнешко. Повече от месец преди двата големи християнски празника цената му е като миналогодишната, показва проверка на „Телеграф“.

Цена

Причината за застоя на цената обаче е, че към момента няма реално търсене на агнешко месо, а това ще се случи към средата на април. Засега нашите фермери продават на едро по 10 лева кило живо тегло и 12 лева на дребно. Цената от кошарата до магазина скача двойно, като агнето се продава за около 23 – 25 лева. Очаква се обаче цената му тази година да удари 30 лева в магазина, сочат предварителните прогнози за надценката.

Вероятността да не скочи космические ако има компенсация в стойността на фуражите.

Качество

В същото време внасяното от Северна Македония често влиза на българска територия нелегално. Това допълнително му снижава цената и такова месо може да се намери и за под 20 лева в магазините.

Според производителите идващото от югозападната ни съседка месо е замразено, но се пласира в магазините като охладено, подбивайки цените на родните агнета.

А агнешко месо масово се внася и от Нова Зеландия и се пласира в големите търговски вериги у нас. Цената му за сметка на качеството е в пъти по-ниска от българското.

Има и малък внос на агнета от Румъния и Гърция, но при тях няма особена разлика в цените.

 

Източник – Телеграф

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар