Пандемията намали средната продължителност на живота с година и половина в световен мащаб

Description

Пандемията намали средната продължителност на живота с година и половина в световен мащаб

Пандемията намали средната продължителност на живота с година и половина в световен мащаб. Средната продължителност на живота , която се покачваше от десетилетия по света, спадна рязко през 2020 г. и 2021 г., когато пандемията от новия коронавирус достигна своя връх, според проучване, публикувано в дигиталното издание на научното издание Lancet.

Според проучването продължителността на живота се е свила през това време в огромното мнозинство (84%) от повече от 200 държави и региони, изследвани от изследователите, с други думи почти по цялата планета.

Средно, въз основа на всички разгледани данни , очакваната продължителност на живота е намаляла с година и половина

повече на глава от населението през 2020-2021 г. (–1,6 години) . Това се изразява в свръхсмъртност от 15,9 милиона смъртни случая, малко по-висока от референтната цифра на Световната здравна организация (СЗО) от около 15 милиона.

„ По отношение на възрастните в световен мащаб, пандемията от COVID има въздействие, което не е наблюдавано от половин век, дори когато се вземат предвид войните и природните бедствия“, каза водещият автор на това проучване Остин Шумахер от Института за Здравни показатели и оценка (IHME).

Този тип проучване обаче не позволява да се направи ясно разграничение между смъртните случаи, които са пряко дължащи се на болестта, и тези, дължащи се на последиците от нея и въведените ограничения за ограничаване на разпространението на пандемията.

На други места проучването носи доста добри новини: детската смъртност продължава да намалява през разглеждания период.

Сред децата под пет години е имало 500 000 по-малко смъртни случая през 2021 г., отколкото през 2019 г.

Друг изследовател на IHME, говори за „отличен напредък“, като се позовава на тези данни, докато тя смята, че сега трябва да се даде приоритет на предотвратяването на „следващата пандемия“ и „намаляването на големите неравенства от една страна към друга“. друго по отношение на здравето“.

 

Източник: AFP /Превод: SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар