Официално: Парламентът прие важно решение за АЕЦ „Козлодуй”. Опозицията – „това е кражба“!

Description

Официално: Парламентът прие важно решение за АЕЦ „Козлодуй”. Опозицията – „това е кражба“!

Парламентът взе най-важното решение за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Решение, което според „Възраждане“ е „кражба“. Със 161 гласа „за“, 56 „против“ и 3 „въздържали се“ Народното събрание ратифицира окончателно Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари тази година.

С решение на парламента от 12 януари тази година и 18 декември миналата министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия да вземе положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология ей пи 1000.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН подкрепиха решението. Против бяха от „Възраждане“ и БСП, както и четирима независими депутати.

От опозицията остро критикуваха проекта на решение. Коста Стоянов от „Възраждане“ заяви, че това е една голяма кражба.

От БСП добавиха, че решението е против интересите на страната.

14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови блока, припомня SafeNews.

Максималната цена на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй трябва да бъде до 14 млрд. долара, а цената на тока под 127 лева за мегаватчас.

„Това е, към което се стремим и то е напълно постижимо. Много е важно нататък как ще се сложат нещата организационно, решението на кабинета е за договорености при фиксирани срокове, и при фиксирана цена“, каза министърът на енергетиката Румен Радев.

„Ние гледаме на блокове 7 и 8 като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазона между 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции“, допълни Радев.

България и САЩ подписаха днес споразумение за цялостно сътрудничество в сферата на ядрената енергетика за мирни цели.

„Това не е просто споразумение от стратегическа значимост каквото и да е, защото когато две държави решават да изграждат заедно инфраструктурен проект, това е дълготрайно решение – то може да се развива в рамките на следващите сто години“, уточни Андрю Лайт.

Основно място в споразумението заема именно изграждането на нова мощност в първата ни атомна централа.

Източник – Стандарт

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар