САЩ искат да построят железопътна линия до Луната

Description

САЩ искат да построят железопътна линия до Луната

САЩ искат да построят железопътна линия до Луната. В бъдеще астронавтите ще могат да пътуват с влак по повърхността на Луната. DARPA , секретната изследователска агенция на Министерството на отбраната на САЩ, има за задача да разработи начини за подпомагане на астронавтите, живеещи на Луната за продължителни периоди. Плановете са силно спекулативни, тъй като в момента няма постоянни структури на Луната.

Като част от този проект DARPA възложи на американската компания

за аерокосмически и отбранителни технологии Northrop Grumman да разработи концепция за лунна железопътна линия . Ако бъде реализирана, тази железница може да транспортира хора, провизии и търговски товари до Луната, се казва в изявление на Northrop Grumman. Компанията няма да проектира железницата, а ще пресметне дали изграждането й е осъществимо.
Въпреки че много хора смятат, че Луната е малка по площ, тя всъщност е с размерите на Африка. В такъв мащаб дори ограниченото присъствие би изисквало някаква транспортна система, която да свързва различните аванпостове и дейности.

Този футуристичен влак ще реши и един от най-важните проблеми на Луната – прахът. Лунният прах е изключително абразивен и корозивен. Поради пълната липса на вода, той се придържа към скафандрите и оборудването, намалявайки живота им.

НАСА преди това е изследвала концепция за влак с магнитна левитация, наречен FLOAT. Нейното проучване установи, че идеята е осъществима, но изисква допълнителни изследвания. Не е ясно дали Northrop Grumman планира да проучи концепцията или да излезе с нещо друго.
Northrop Grumman е натоварен със задачата да изчисли изграждането на лунна железопътна мрежа, да състави списък с предвидими разходи, технологии и логистични рискове, да разработи прототипите на ниво концептуален дизайн и архитектура и да изработи как да изгради железопътната линия с роботи, както и как да отстранявате неизправности при неговата конструкция, монтаж, поддръжка или ремонт.

„Тази инвестиция в основни изследвания за развитие поддържа нашата технология

в челните редици на решенията от следващо поколение“, каза Крис Адамс, вицепрезидент и генерален мениджър на отдела за стратегически космически системи на Northrop Grumman.
„Имайки доказан опит в интегрирането на сложни системи и комерсиализирането на автономни услуги, ние ще продължим да създаваме трайна промяна за устойчива космическа екосистема“, отбеляза той.
Крайната цел е да изпрати астронавти на Луната и Марс, поставяйки началото на комерсиалната експлоатация на слънчевата система. НАСА има за цел да изпрати астронавти на Луната за първи път от повече от 50 години до края на 2025 г. като част от следващата мисия Artemis .

 

Източник: Business Insider, New Atlas / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар