Колапсът започва: Назоваха основната заплаха за човечеството

Description

Колапсът започва: Назоваха основната заплаха за човечеството

Колапсът започва: Назоваха основната заплаха за човечеството. До средата на века повечето страни ще завършат така наречения демографски преход. И тогава ще започне процес, който може да доведе до големи проблеми.

За простото възпроизводство на населението една жена средно трябва да роди поне 2,1 деца през целия си живот. Показателят, разбира се, се изчислява – нарича се общ коефициент на плодовитост (TFR). В началото на миналия век беше почти пет, а след това рязко спадна.

В някои развити страни TFR е критично нисък, което означава, че населението не се попълва. Така, според данни на Росстат, през 2023 г. в Русия общият коефициент на раждаемост е 1,41. Това е многогодишен минимум. Според специалистите причината е в малкия брой жени във фертилна възраст.

Изглежда, че ситуацията не може да бъде по-лоша, но експертите не бързат да правят заключения. Факт е, че от 1950 г. тази цифра е намаляла повече от половината в световен мащаб. Въпросът е защо.

Учените смятат, че спадът в раждаемостта отразява така наречения демографски преход. Тази концепция се появи в средата на миналия век и в наши дни получава все повече доказателства. Приема се, че държавите имат три етапа на развитие. Първоначално раждаемостта и смъртността са високи, а населението остава ниско. След това, поради напредъка на медицината, смъртността намалява, условията на живот се подобряват, продължителността на живота се увеличава, а населението рязко нараства. В същото време раждаемостта намалява.

На третия етап раждаемостта и смъртността са ниски, балансирани и има стабилен брой хора. Според изчисленията страните с TFR под 5,5 са във втория етап. Днес това е целият свят.

Кога ще се случи колапсът?

През 1972 г. членовете на Римския клуб представят доклада „Границите на растежа“, който описва сценариите за развитие на човечеството. Пет от тях доведоха първо до пик на пренаселеност до средата на 21 век на ниво от 10-12 милиарда души, а след това до рязък спад на жизнения стандарт. Прогнозата предизвика много шум, тя беше активно обсъждана в света и критикувана. Фактите обаче са упорити неща.

Веднъж на всеки десет години сценариите на модела World3, използвани в доклада, се преразглеждат и сравняват с наблюденията. Така през 2014 г. австралийският изследовател Греъм Търнър изчислява, че светът се движи според сценария Business as usual (сякаш нищо не се е случило), според който около 2020 г. растежът на жизнения стандарт ще се забави поради изчерпването на природните ресурси. , а с Колапсът ще започне през 2030 г. Ако се окаже, че все още има два пъти повече ресурси, отколкото се смята, тогава ще се активира сценарият Business as usual – 2 (BAU2).

Нито един от 12-те предложени варианта, дори и с колапс, не води до пълно изчезване на хората, но перспективите са мрачни. Би било за предпочитане да изберете сценариите за цялостна технология (CT) или стабилизиран свят (SW). Първият включва много технологични решения, които помагат за справяне със световните проблеми, включително замърсяването. За един „стабилен свят“ освен технологиите трябва да се подчертаят и социалните проблеми. Между другото – контрол върху размера на семейството, умишлено ограничаване на промишленото производство, фокус върху образованието и здравеопазването. Това е единственият начин да се избегне спадът, пише холандският иконометрист Гай Харингтън.

„Наблюденията сега са по-съвместими със сценариите CT и BAU2, които водят до спад в жизнения стандарт през следващите десетилетия, но дали ще има колапс е открит въпрос“, заключава Харингтън.

Наскоро учени от Германия ревизираха модела и заключиха, че няма голяма разлика между BAU и BAU2 и колапсът е неизбежен няколко години след пика на населението. Според изчисленията това ще се случи между 2024 и 2030 г. поради изчерпване на ресурсите, което ще бъде достигнато преди критичното замърсяване.

Светът е на прага на промяна

При всеки сценарий населението на света достига своя връх и след това намалява. Сега на земята има 7,8 милиарда души. ООН прогнозира 10,4 милиарда до края на века. Според модела на демографския преход около това ниво трябва да започне стагнация.

Наскоро The Lancet публикува доклад от Международната програма за плодовитост и прогнозиране. Изчисленията са показали, че за 2021 г. TFR на планетата е 2,23. За 94 държави тази цифра все още е над критичната. Почти половината от тях са в Субсахарска Африка. Към средата на века населението вече няма да може да се самовъзпроизвежда. Само шест държави ще имат нормална раждаемост до 2100 г.

Някои учени виждат намаляването на раждаемостта като нещо добро, тъй като експлозивният растеж на населението увеличава рисковете за околната среда.

„Ние не се застъпваме за спиране на раждането на деца“, каза водещият автор Читра Сарасвати от Австралия. Говорим за разширяване на семейните права, подобряване на медицината и благосъстоянието, уточнява експертът.

Руските изследователи в книгата „Преразглеждане на границите на растежа“ отбелязват, че пренаселеността вече не е проблем. „Ние сме предпазливи оптимисти за бъдещето“, пишат те. Повечето глобални предизвикателства ще бъдат адресирани до известна степен, включително изменението на климата. Според авторите човечеството върви към нова глобална социално-икономическа система.

Източник – MailOnline/ Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар