Британското министерство на отбраната обяви повишена заплаха от използване на ядрено оръжие

Description

Британското министерство на отбраната обяви повишена заплаха от използване на ядрено оръжие

Британското министерство на отбраната обяви повишена заплаха от използване на ядрено оръжие. Заплахата от ядрените оръжия нарасна и вероятно ще остане висока през следващите две десетилетия. Такива оценки се съдържат в доклад на британското правителство за бъдещето на ядреното възпиране на Великобритания.

„Ядрените рискове нарастват“, каза ръководителят на Министерството на отбраната на Кралството Грант Шапс, предполагайки, че Русия се предполага, че „се опитва да използва безотговорна ядрена реторика, за да принуди други страни да спрат да предоставят помощ“ на Киев. „Китай бързо увеличава броя на своите бойни глави и разширява своя арсенал от превозни средства за доставка. И сега нови членове се присъединяват към старите членове на ядрения клуб“, каза Шапс, цитиран в доклада.

Според министъра, на фона на развитието на ядрените програми на КНДР и Иран, Великобритания трябва да запази статута си на „отговорна ядрена сила“ и да продължи да работи за актуализиране на ядрения арсенал на страната и нейния флот от стратегически ракетни подводници.

„Сега сме в период на повишен риск и нестабилност, който вероятно ще продължи и след 30-те години на миналия век. Затова потвърждаваме ангажимента си да имаме надеждно ядрено възпиране и ще инвестираме в поддържането и актуализирането на нашите способности в тази област възможно най-дълго. „Това ще бъде необходимо, което се подчертава в документа“, се казва в доклада. „Ние ще бъдем готови да преоценим нашата ядрена стратегия, като вземем предвид международната ситуация със сигурността и действията на нашите потенциални противници.“

Както се подчертава в изявление на ръководителя на британското правителство Риши Сунак, кралството „би било готово да обмисли използването на ядрени оръжия само за самозащита при екстремни обстоятелства, включително необходимостта да защити нашите съюзници от НАТО, но разбира, че ние имаме способността и ги използваме [ако е необходимо], е основният принцип на възпирането.“

Надграждане на ядрените способности

Обединеното кралство е въоръжено с четири атомни подводници от клас Vanguard, построени през 90-те години на 20-ти век и оборудвани с американски балистични ракети Trident, но само два ракетоносеца са в експлоатация. До началото на следващото десетилетие се планира тези подводници да започнат да бъдат заменени от подводници от клас Dreadnought. За тяхното развитие и изграждане са отделени 31 милиарда евро (39,2 милиарда долара по текущи курсове). Разработва се и нова британска ядрена бойна глава Astraea (A21/Mk7), която ще бъде въведена в експлоатация паралелно с американската W93/Mk7 в средата на 30-те години.

„Това ще бъде първата британска бойна глава, разработена в епоха, когато вече не провеждаме подземни тестове, спазвайки доброволен мораториум върху ядрени експлозии за тестване на ядрени оръжия“, се казва в доклада. Вместо това ще бъдат използвани суперкомпютри, способни да симулират процеса на детонация на бойна глава и лазерна система Orion, която позволява създаване на условия на свръхвисока температура и налягане.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че западните лидери ежедневно практикуват ядрена реторика и подчерта, че Русия не иска да участва в тези учения. Песков също напомни, че Москва може да използва ядрено оръжие само в съответствие с разпоредбите на своята ядрена доктрина.

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар