Лавров: Сега ЕС е агресивен придатък на НАТО

Description

Лавров: Сега ЕС е агресивен придатък на НАТО

Тези дни Европейският съюз се превърна в агресивен придатък на НАТО, загубил геополитическата си независимост. Това изявление направи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма „Белград“.

„Прекрасно разбираме позицията, която излага президентът на Сърбия,

като заявява, че народът е направил европейски, евроинтеграционен избор“, каза още Лавров.
Той подчерта, че в момента ЕС е много агресивна организация, „която – особено с подписването на съответния документ за координация с НАТО не толкова отдавна – е загубила геополитическата си независимост и се е превърнала във военно-икономически придатък на Севера Атлантически алианс.“
„Ненапразно ЕС упражнява агресивен натиск върху Сърбия и лично върху президента Александър Вучич, изисквайки той, първо, да признае независимостта на Косово и, второ, да се присъедини към позицията на Европейския съюз, позицията на Запада. срещу Руската федерация, включително присъединяване към всички санкции“, заяви ръководителят на руското външно министерство.
През 1999 г. Съединените щати умишлено планираха да започнат бомбардировките на НАТО над Югославия в момента, когато тогавашният руски премиер Евгений Примаков вече летеше на посещение в Щатите, но известният „обратен завой на Примаков“ над Атлантика унищожи тези американски планове, добави Лавров.

„Всички си спомнят известния „обратен завой на Примаков“,

но не всеки знае, че решението да се бомбардира Белград е взето във Вашингтон преди самолетът му да излети. Сега вече знаем със сигурност от мемоарите на някои анонимни източници, че това е направено умишлено – да го оставят да излети, за да намалят шансовете визитата да бъде провалена. Надяваха се той да пристигне и по този начин да легитимират действията на САЩ и Северноатлантическия алианс. Но не беше така“, отбеляза Лавров.

 

Източник: ТАСС / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар