Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Оцелелите от ужаса в Москва разказват: Терористите не казаха нищо, просто започнаха да стрелят

М омичето лежи в болнично легло и гледа право към тавана. Лявата страна на лицето й е подута, лявата й ръка е увита в марля. Тя ...

Момичето лежи в болнично легло и гледа право към тавана. Лявата страна на лицето й е подута, лявата й ръка е увита в марля. Тя е една от оцелелите от ужаса в Москва. Със свръхестествено спокоен глас тя разказва как въоръжените мъже в музикалното заведение на Крокус Сити Хол са забелязали нея и малка група хора, докато бягат от касапницата.

„Видяха ни. Един от тях избяга и започна да стреля по хората. Паднах на пода и се престорих на мъртъва. Кървях“, каза тя пред RT, сочейки слепоочието си.

Въоръжените мъже откриха огън по някои от телата, докато лежаха на земята, допълва момичето.

„Момичето, което лежеше до мен, беше убито“

Ислямска държава пое отговорност за атаката. Четиримата мъже, които изглежда са от Таджикистан в Централна Азия, са арестувани, съобщи руската полиция.

След това въоръжените мъже подпалиха залата, очевидно надявайки се да убият всички останали вътре.

„Тогава всичко пламна. Затвориха входната врата, но сигурно не успяха да я заключат”, допълва още жертвата. „Лежах под вратата и дишах въздух. След известно време изпълзях, минаха три минути, може би четири. Огледах се, запълзях до изхода. Разбрах, че няма никой и излязох навън.”

Това е само една от ужасяващите истории в най-смъртоносната терористична атака в Русия след обсадата на училището в Беслан през 2004 г.

От видеозаписи и разкази на очевидци се рисува картина на ужас и объркване. Мъжете нахлуха в концертната зала, стреляйки с автоматични оръжия, от упор, в тела, лежащи на земята. Кървавата сцена се разигра в Крокус Сити Хол в покрайнините на Москва. Почти час в паника посетителите на концерта се катериха из недрата на сградата, за да намерят изход.

Нападението беше извършено минути преди началото на разпродадения концерт на „Пикник“. Руска рок група, създадена в Ленинград през 70-те години. Много посетители на концерта първоначално предположиха, че звукът от изстрели е част от шоуто.

„По някое време чухме силен взрив, идващ извън стаята, помислихме, че е част от концерта“, каза Арина, 27-годишен клиничен психолог от Москва. „Но в един момент разбрахме, че нещо не е наред, разбрахме, че има стрелба.“

Скоро след това Арина видяла мъж в камуфлажно облекло да влиза в концертната зала с автоматична пушка

„Всички легнахме на земята. Погледнах до себе си и видях много ранени хора, покрити с кръв.“

Арина споделя, че е видяла жена, опитваща се да говори с мъжа, преди да бъде застреляна от упор. Самата тя в крайна сметка успяла да избяга от концертната зала и след това се спуснала по ескалатор.

„По пътя надолу видях кръв по пода навсякъде и много тела. Някои хора се опитаха да носят онези, които бяха в безсъзнание“, спомня си тя.

Александър, свидетел в концертната зала, каза руски държавни медии.

„Те не казаха нищо. Те просто започнаха да стрелят по хората пред тях.”

Учудващо, много хора в залата извадиха мобилните си телефони и заснеха кадри как въоръжените мъже методично стрелят в тълпите, както и паническите реакции на други, които бягаха към изходите.

„Оставете телефона си и пълзете!“, крещи на фон мъж във видео, публикувано онлайн.

Някои от по-ниските нива трябваше да изпълзят покрай мъртвите и ранените.

Спешните работници, претърсващи сградата, продължиха да намират тела и днес. В момента броят на загиналите стигна 137

Според телеграм канала Baza, 28 тела са открити в една тоалетна, където хората са потърсили убежище от стрелбата. Други 14 тела са открити на аварийно стълбище.

Един мъж описа как той и още няколко човека се скрили в тоалетна, която започнала да се пълни с дим.

За да избягат на безопасно място, те разбили гипсокартонените стени. Спуснали се по тръбопровода до долните нива на сградата, след това разбили прозорец, за да избягат на улицата.

Отвън онези, които успели да се спасят, все още виждали хората, хванати в капан в горните етажи на сградата. Те удрали с юмруци прозорците или крещящели от покрива. През това време пламъците и димът, излизащи от Crocus City Hall, се разраствали.

Юлия Харитонова и приятелят й закъсняха за концерта.

Когато се втурнаха в залата малко след 20 часа, въоръжените мъже откриха огън.

„Оказа се, че са точно зад нас“, разказва тя през телеграм канала Astra. „Ние влязохме… и там нямаше много хора. Нападателите стреляха и тръгнаха към местата, където имаше повече хора. Простреляха ме в рамото, гаджето ми беше ударено в ръцете и краката. Жена с куршум в слепоочието падна точно до мен. Ведра жена продаваше билети на входа и когато избягахме, тя лежеше с тези билети с куршум в главата. Все още тази картина стои пред очите ми.“

„Прегазихме телата през същите врати, през които влязохме, вече чувахме сирени, полиция и линейки идваха.“

Източник: The Guardian / Превод: SafeNews

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!