Forbes: Руските дронове унищожават със светкавична скорост най-добрите оръжия на ВСУ

Description

Forbes: Руските дронове унищожават със светкавична скорост най-добрите оръжия на ВСУ

Руските дронове унищожават със светкавична скорост най-добрите оръжия на украинските въоръжени сили. Руската верига от дълбоки удари продължава да нанася болезнени загуби на трудно подменяемите системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Две седмици след като руски дрон забеляза и руска ракета бързо удари две от украинските ракетни установки земя-въздух Patriot, руснаците откриха и удариха украинска батарея на NASAMS SAM.

Видео, публикувано от руските сили в социалните медии в събота,

изобразява нещо, което изглежда като прецизен ракетен удар по пускова установка за проектирана от Норвегия национална усъвършенствана ракетна система земя-въздух, на 30 мили от фронтовата линия в Запорожка област в Южна Украйна. Ракетата AIM-120 на NASAMS има обхват, познахте, 30 мили.
Това е втората вероятна загуба на ракета-носител на NASAMS. Преди приятелски настроените към Русия републиканци в Конгреса на САЩ да спрат помощта през октомври, Съединените щати дариха на Украйна дузина батерии NASAMS, всяка с няколко радара, поне една контролна станция и между девет и дузина пускови установки.
Украйна трябва да получи – от Канада, Норвегия и Литва – още 15 до 18 ракети-носители NASAMS, така че няма да се изчерпи. Но това не прави скорошната стачка по-малко смразяваща. В продължение на две години руснаците се мъчеха да ударят мобилни цели на повече от няколко мили от фронтовата линия от 600 мили на 25-месечната по-широка война на Русия срещу Украйна.

Тази пролет това се промени.

В един кървав месец за украинските въздушни отбранители, артилерийски стрелци и авиатори, руските сили откриха и унищожиха Патриотите, тяхната първа по рода си високомобилна артилерийска ракетна система и двойка щурмови хеликоптери Мил Ми-17 . Във всеки случай украинските системи бяха на десетки мили зад фронтовата линия и или в движение, или на път да се придвижат.
Досега трябва да е очевидно, че веригата за убийства на руснаците – свързаните в мрежа дронове и артилерия, които им позволяват да забелязват цели дълбоко зад фронтовата линия и да ги удрят, преди да се движат – се подобрява, бързо.
На теория Русия разшири войната си срещу Украйна преди 25 месеца с бърза верига за убийства, базирана на различни мрежи за данни, които обединяват данни за насочване от дронове за наблюдение и други разузнавателни средства със системите за управление на огъня на артилерийските батареи.

На практика руските таргетиращи мрежи рядко работеха както са проектирани – и най-вече по човешки причини. Казано по-просто, висшите руски командири не вярваха на младшите руски командири да открият огън въз основа на нови — и мимолетни — разузнавателни данни.
Лидерите „са културно склонни да предоставят на тези, които изпълняват заповеди, контекст за преценка“, обясниха Михайло Забродски, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс в доклад за 2022 г. за Royal United Services Institute в Лондон.
Това започна да се променя миналата година – и реформите се ускориха тази година. Руснаците разполагат повече и по-добри дронове за наблюдение, предаващи по-добри данни по по-стабилни мрежи към повече артилерийски и ракетни батареи на фронтовата линия и екипажи на атакуващи дронове.
„Русия използва нова технология, за да подобри връзките между сензор и стрелец“, пише Блеър Батърсби, старши офицер от британската армия, за тренировъчното командване на американската армия. Нещо повече, руските командири изглежда дават повече свобода на действие на фронтовите сили да действат сами.
Наблюдавайки по-дълбоко и стреляйки по-далеч, по-бързо и по-точно, руските сили смекчават един от дългогодишните си недостатъци – и притъпяват това, което някога беше ключово украинско предимство. Относителната свобода на движение, която бавното насочване на Русия предостави на украинските сили.
За украинските командири трябва да е болезнено очевидно, че техните войски и оборудване вече не са в безопасност в рамките на 50 мили от фронтовата линия – особено докато са на открито през деня.

 

Източник: Forbes / Превод: SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар