Neuralink подготвя мозъчен имплант за незрящи

Description

Neuralink подготвя мозъчен имплант за незрящи

Neuralink подготвя мозъчен имплант за незрящи. Първият мозъчен имплант на Neuralink все още е в клинични изпитвания върху хора. Стартъпът обаче вече подготвя втори имплант, който обещава да лекува слепота , според собственика на Neuralink Илон Мъск.
„Blindsight е следващият продукт на Neuralink след Telepathy“, написа Мъск в публикация в платформата X (бивш Twitter).
Шефът на Tesla и SpaceX съобщи, че Blindsight позволява на слепите маймуни да виждат.

Милиардерът добави, че първоначално разделителната способност ще бъде ниска,

като „ранната графика на Nintendo“, но че в крайна сметка ще надмине човешкото зрение в бъдеще.
Мъск направи публикацията ден след като Neuralink пусна видео на първия пациент, получил мозъчния имплант на компанията. 29-годишният Ноланд Арбо получи мозъчния имплант през януари като част от първото клинично изпитване на компанията. Във видеото се вижда как пациентът движи курсор върху екрана на лаптоп само с мисълта си. Благодарение на импланта Арбо може да играе шах на компютъра си.
„Има още много работа за вършене, но това вече промени живота ми“, каза 29-годишният играч.
През ноември 2022 г. Мъск спомена импланта Blindsight по време на презентация на компанията. „Вярваме, че можем да върнем зрението дори на някой, който е сляп по рождение“, каза той.
Neuralink не е навлязъл в технически подробности за това как работи имплантът, нито е публикувал каквото и да е научно изследване за резултатите от клиничните изпитвания. Но пускането на видеото беше победа за компанията на Мъск, която се сблъска с критики относно своята технология и практики за клинични изпитвания.

 

Източник: Euronews, PCMAG / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар