SWIFT подготвя глобална платформа за алтернативи на Bitcoin

Description

SWIFT подготвя глобална платформа за алтернативи на Bitcoin

„Разглеждаме пътна карта за получаване на продукта през следващите 12 до 24 месеца. Преминаваме от експерименталния етап към нещо, което става реалност“, каза ръководителят на SWIFT за иновации Ник Кериган.

Отбелязва се, че тази стъпка ще бъде една от най-значимите за екосистемата на CBDC (цифрови валути, емитирани от централната банка на определена държава), предвид ключовата роля на SWIFT в глобалната банкова система. Най-вероятно обаче ще бъде финализиран преди стартирането на първите големи проекти.

Според журналисти около 90% от световните централни банки сега проучват дигиталните версии на своите валути.

Повечето от тях не искат да изостават от биткойн и други криптовалути, но са изправени пред технологични трудности.

Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT посочи, че последното проучване, продължило 6 месеца и включващо група от 38 централни банки, търговски банки и платформи за сетълмент, е едно от най-големите глобални сътрудничества досега за CBDC и „токенизирани“ активи.

Проучването е установило също, че те могат да се използват при много сложни търговски или валутни плащания и потенциално могат да бъдат автоматизирани, за да направят тези процеси по-бързи и по-евтини.

Резултатите, които също доказаха, че банките могат да използват съществуващата инфраструктура, бяха счетени за успех от всички участващи и дадоха време на SWIFT да работи, каза Кериган.

Държави като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка вече имат работещи CBDC. Китай постигна значителен напредък в тестването на електронния юан в реалния живот. Европейската централна банка също работи върху цифрово евро, а Банката за международни разплащания провежда многобройни трансгранични изпитания.

Предимства на SWIFT

SWIFT е международна междубанкова система за предаване на информация и извършване на плащания. Основното му предимство е, че съществуващата мрежа вече се използва в повече от 200 държави и свързва повече от 11 500 банки и фондове, които я използват за прехвърляне на трилиони долари всеки ден.

След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Западът въведе няколко пакета от санкции срещу Руската федерация, сред които беше постепенното изключване на руските банки от SWIFT. Скоро след това Русия реши да забрани на финансовите институции да използват международната система, от която повечето руски банки вече бяха изключени.

През лятото на 2023 г. се заговори, че Кремъл ще удължи „зърнената сделка“ в замяна на свързване на дъщерно дружество на руска земеделска банка към SWIFT.

Източник – Reuters./Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар