WP: Израел не е имал достатъчно основания да атакува журналисти от Ал Джазира в Газа

Description

WP: Израел не е имал достатъчно основания да атакува журналисти от Ал Джазира в Газа

Израел не е имал достатъчно основания за извършването на ударите, довели до смъртта на журналисти от катарския телевизионен канал Ал Джазира в Ивицата Газа на 7 януари 2024 г. Това съобщи Washington Post.

Въпреки че израелската страна твърдеше, че репортерите са терористи, разследването на изданието не откри „никакви индикации някой от тях да се е занимавал с нещо различно от журналистика през този ден“. Според интервю с 14 свидетели и колеги на жертвите, те преди това са преминали през израелски контролно-пропускателни пунктове и един от тях е получил разрешение да напусне Газа малко преди смъртта си, което, както отбелязва вестникът, би било почти невъзможно за човек чиито връзки с бойците може да са знаели.

IDF каза, че журналисти от катарски телевизионен канал са използвали дрон и са представлявали заплаха за израелските военни. Именно дронът според Израел е бил основната цел на атаката на 7 януари.

WP съобщава, че е получила достъп до видеозаписи, направени с помощта на дрон, съхранявани на карта с памет.

По информация на вестника на тях не е имало израелски войници, самолети или военна техника. Колеги на убитите репортери също казаха, че не са знаели за движението на израелските войски в региона.

Изданието отбелязва, че по време на настоящия кръг на изостряне на палестинско-израелския конфликт не са документирани други подобни случаи на журналисти, атакувани от израелската армия за използване на дрон. Журналист на свободна практика, пожелал анонимност, каза пред WP, че е получил „общо предупреждение“ от израелската армия.

„Офицерът ми каза да не се излагам на опасност и да не управлявам дронове“, каза той.

Във вторник на редовен брифинг за журналисти заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Ведант Пател каза, че американската страна все още не е получила обяснение за случилото се от израелските си колеги. „Нямам никакви новини за вас“, каза той, отговаряйки на съответния въпрос. „Вярваме, че журналистите и правото на свобода на словото трябва да бъдат защитени, особено предвид настоящата ситуация в Газа, журналистиката е по-важна от всякога“, добави служителят. Пател също припомни, че Израел „трябва да се отнася с всички задържани хуманно, с достойнство и в пълно съответствие с международното право“.

Смърт на журналисти в Газа

На 7 януари членове на екипа на Ал Джазира бяха убити при израелски удар в ивицата Газа. Един от тях е Хамза ал-Дахдух, най-големият син на шефа на бюрото на Ал Джазира в Газа Ваел ал-Дахдух, който вече загуби жена си, сина си, дъщеря и внука си през октомври. Друга жертва е Мустафа Сурия, също служител на катарския телевизионен канал.

Както съобщи пресслужбата на властите в Газа на 12 февруари в своя канал Telegram, най-малко 126 медийни служители са били убити в ивицата от 7 октомври миналата година.

Източник – Washington Post /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар