Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Решено! 100 лв. добавка за Великден, но само за най-бедните пенсионери

100 лв. добавка за Великден, но само за най-бедните пенсионери. С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси...

100лв. добавка за Великден, но само за най-бедните пенсионери. С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси одобри предложението да има Великденска добавка за хората с размер на пенсията под линията на бедност.

На първо четене комисията реши добавката да е 75 лева.

Пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева.

Предложението на Корнелия Нинова великденската добавка да е 100 лева за хората с размер на пенсията под линията на бедност и 50 лева за всички останали не беше одобрено.

„В началото на април все още няма достатъчна яснота как ще вървят приходите и какви ще са разходите през годината“, каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

„В НОИ се подготвяме и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи“, посочиха от НОИ.

От института съобщиха, че има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, но по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева.

„Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.Този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите“. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов след края на церемония по предаване на властта и встъпването му в длъжност на поста министър, припомня HristovHQ.

По думите му, сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на Националния осигурителен институт.

Източник: БТА

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!