Трагедията „Солинген“: Смъртта на българското семейство напомня на тъжен роман

Description

Трагедията „Солинген“: Смъртта на българското семейство напомня на тъжен роман

Трагедията „Солинген“: Смъртта на българското семейство напомня на история от тъжен роман. Смъртта на Кънчо, Катя и двете им невръстни деца продължава да буни духовете. Близки и приятели продължават да страдат и да търсят справедливост за двамата български граждани и невръстните им деца, които загинаха в умишлен пожар в германския град Солинген преди 10-на дни.

В огнения ад живота си губят 39-годишния Кънчо, съпругата му Катя на 29 години и двете им малки деца – двегодишната Галя и Емили, която е била бебе само на шест месеца. Български мюсюлмани от турско потекло.

Властите в Германия са категорични – става въпрос за умишлен палеж. Освен загиналото семейство, в болница са откарани други девет обитатели на същата сграда.

Къчно и Галя Жилови били в Германия само от няколко седмици. Животът им е като от тъжен роман от времето на 18 или 19-ти век.

Семейството успява да намерят подслон с децата си в жилище на таванския етаж в сграда в Солинген. Сградата е известна с това, че е обитавана предимно от мигранти. И пожарите там не са рядкост, отбелязва германският вестник Билд. 

По-миналата неделя четиримата били на гости при роднини в близкия град Гелзенкирхен. Прекарали си безгрижно – вкусна храна, приятни разговори и много забавления. Отхвърлили поканата на братовчедите си да останат да пренощуват там – нещо, което е щяло да спаси живота им.

Вечерта докато сградата e притихнала и всички спят, в коридора била разпръсната запалителна течност и подпален огън. Дървеното стълбище бързо пламнало в пламъци. Докато се активира алармата за пожар, пътят за бягство на семействата на третия етаж и на тавана вече е блокиран.

На третия етаж било настанено друго българско семейство, което в апогея на пожара нямало друг изход, освен да скочи от прозорците, разказват свидетели. Бащата с дете в ръце паднал върху покрива на паркиран автомобил, а майката – на тротоара. Минути преди 3 часа сутринта близките на Кънчо чуват гласа му за последен път – той звъни панически на своите братовчеди, за да търси помощ. В този момент пламъците вече са обхванали покрива на сградата.

Германските власти все още не могат да кажат кой или кои са подпалвачите. Първоначално като заподозрян е арестуван 21-годишен мъж, който отново е на свобода поради липса на доказателства.

Много турски медии в контекста на този случай направиха паралел с трагедията от 29 май 1993 г. в Солинген, Германия, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима души.

На този фон председателят на ДПС Делян Пеевски алармира външното ни министерство, че трябва да се намеси спешно:

„Местни медии сигнализират, че съществува реален риск следите на престъплението да бъдат прикрити и виновниците да останат неразкрити и ненаказани. Затова МВнР във взаимодействие с компетентните органи трябва да предприеме незабавни действия“, апелира депутатът.

Дни след смъртта на българското семейство над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген, а събитието беше широко отразено от германските медии. Много от мигрантите, дошли да почетат паметта на Кънчо, Катя и децата им смятат, че покушението всъщност е било срещу всички тях. И споделят, че живеят в страх, защото редовно се изправят пред враждебност заради своя произход.

От министерството на външните работи на Република България обявиха в събота вечерта, че работят усилено по случая с тежкия пожар. Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт.

Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара беше поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество, посочват от МВнР. Българските власти официално са получили информация за самоличността на загиналото семейство на 4 април.

Останалите пострадали при пожара български граждани са младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват.

Източник: Дарик

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар