Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Те виждат света по-бързо от другите: Невролози са открили хора с изключителни способности

Т е виждат света по-бързо от другите: Невролози са открили хора с изключителни способности. Група невробиолози от Великобритания...

Те виждат света по-бързо от другите: Невролози са открили хора с изключителни способности. Група невробиолози от Великобритания, по време на изследване на възприемането на трептящата светлина, установиха, че има хора, които виждат света с напълно различна скорост. Тези разлики са толкова големи, че могат да бъдат сравнени с разликите в скоростта на възприемане на различни, дори свързани биологични видове.

Най-важният сетивен орган, който хората и повечето животни имат, е зрението. Среща се в птици, насекоми, бозайници и ракообразни. Като цяло функциите на зрението са сходни, но при детайлен преглед се откриват фрапантни разлики.

Например, в едно от изследванията учените установиха, че скоростта на метаболизма и размерът на тялото са свързани с възприемането на околния свят: малките животни виждат света по-бързо от големите.

Способността да се различава движението на обектите наоколо се нарича времева разделителна способност. Тази способност се оценява с помощта на критичния тест за сливане на трептене, когато светлината трепти толкова често в точка, че отделните светкавици не могат да бъдат разграничени. Този тест, между другото, се използва по време на диагностика на епилепсия или за изследване на мозъчната кора.

Смята се, че човешкото око не разпознава трептене с честота, по-висока от 50-90 херца, но има данни, при които този показател е няколко пъти по-висок – до 500 херца. Невробиолозите решиха да разберат дали времевата разделителна способност се различава при хората и има ли индивидуални характеристики във възприемането на скоростта.

Те виждат света по-бързо от другите: Невролози са открили хора с изключителни способности

Те събраха група хора от 18 до 35 години. Участниците бяха помолени да погледнат в оптична тръба, където 255-луксов светодиод мигаше на разстояние приблизително 16 сантиметра от очите. След това те бяха помолени да завъртят копчето, за да накарат светлината да трепти и постепенно да увеличат честотата на стъпки от един херц, докато трептенето спре.

Вторият етап от измерванията работи в обратна посока: честота от 65 херца е зададена над прага и участниците постепенно намаляват тази стойност, докато не забележат трептене. В третия етап участниците гледаха мигаща светлина с почти прагова честота в произволен ред.

Един от участниците, както отбелязват изследователите, по време на второто измерване веднага предупреди, че може да различи трептенето на светлината с честота от 65 херца – за него експериментаторите поставиха началната лента на 80 херца. Цялата група направи теста следобед и вечерта. При мъжете прагът на сливане на трептенето е относително стабилен между сесиите и се повишава средно с 0,4 херца, докато при жените се увеличава с 1,6 херца.

Изследователите също така откриха значителни индивидуални разлики във възприемането на прага на сливане на трептене.

Някой не забеляза миганията, докато светлината мигаше с честота от 35 херца, докато някой, напротив, видя светлината да мига при 60 херца.

Големината на вариацията беше приблизително 21 + 10,6 херца. И това, според изследователите, може да се сравни с разпространението в тясно свързани видове животни, които заемат различни екологични ниши – местообитания с различни нива на осветеност.

На тази основа учените предположиха, че такава силна разлика във възприятието може значително да повлияе например на зрителните функции по време на спорт или състезателни игри.

„Тъй като имаме достъп само до собствения си субективен опит, можем наивно да предположим, че всички останали възприемат света по същия начин като нас. Примери като цветна слепота показват, че това не винаги е така, но има и много по-малко известни Фактори, по които възприятието може да се различава. Това изследване характеризира една такава разлика – „честотата на кадрите“ – на нашите визуални системи. Някои хора наистина виждат света по-бързо от други“, подчертава съавторът на изследването Кевин Дж.

 

Източник – PLOS one Превод:SafeNews

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!