Биологична ирония: Новите поколения имат по-големи мозъци, но изключително нисък коефициент на интелигентност

Description

Биологична ирония: Новите поколения имат по-големи мозъци, но изключително нисък коефициент на интелигентност

Това е една биологична ирония. Според нови изселдвания поколенията Z и „Алфа“ имат по-голям мозък от този на хората, родени преди около 100 години. Това обаче далеч не ги прави по-умни. Тъкмо напротив – коефициентът им на интелигентност е най-нисък от този на предишните генерации.

Мозъкът на поколението Х се увеличил с 6,6 процента в сравнение с т.нар. „тихо поколение“

Това установяват изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис. Те анализират големината на мозъците на хора, родени в периода между 30-те и 70-те години на миналия век. Според тях това може да се дължи на редица фактори. Например здравни, социални, културни и образователни.

Възможно е по-големият мозък дори да намали риска от развитието на деменция с напредване на възрастта.

Но въпреки по-големите мозъци, в последните десетилетия коефициентът на интелигентност при по-младите поколения е спаднал

Разбира се, като първопричина изплува прекалената зависимост от телефоните и интернет.

Размерът на мозъка не прави хората непременно по-интелигентни. Проучвания дори твърдят, че между тях има незначителна връзка.

Според невролози допълнителната мозъчна маса не допринася значително за интелигентността. Тя обаче има едно сигурно предимство – позволява на хората да съхраняват повече спомени през живота си. В процес на установяване е и друг положителен ефект от големия мозък. Факт е, че при ладите поколения има по-малък риск от развитие на деменция или на болестта на Алцхаймер.

Проучването на експертите от Калифорнийския университет в Дейвис се провежда в продължение на 75 години. Събраните данни показват, че мозъкът е нараснал с 6,6 процента при хората през 70-те години на ХХ век в сравнение с родените през 30-те години на ХХ век.

Обемът на мозъка на днешното поколение е около 1400 милилитра. При хората, родени през 30-те години на миналия век, той е бил средно е 1234 милилитра

„Десетилетието, в което човек е роден, оказва влияние върху размера на мозъка и потенциално върху дългосрочното му здраве“, казва Чарлз ДеКарли. Той е водещ автор на изследването и професор по неврология в Изследователския център за болестта на Алцхаймер към Калифорнийския университет в Дейвис.

Областта на мозъка, която е нараснала най-много е тази, която контролира двигателните дейности и сетивната информация.

Според друго проучване обаче броят на заболелите от Алцхаймер е намалял с 20% от 70-те години на миналия век насам. Обединявайки двете изследвания, учените твърдят, че виновник за това може да е увеличеният размер на мозъка.

Специалистите смятат, че растежът на мозъка при по-младите поколения може да увеличи неговата свързаност. А това автоматично води до по-точно и ефективно изпълнение на задачите.

Въпреки това изследователите отбелязват, че мозъкът расте с всяко поколение, но коефициентът на интелигентност на поколенията Z и „Алфа“ е спаднал с поне два пункта. Такива са данните от изследвания, направени във Финландия, Франция, Великобритания и други държави.

Изследователите разглеждат моделите на сърдечносъдови и други заболявания на хора, родени през 30-те години на ХХ век, и правят изследвания с магнитно-резонансна томография на представител от второто и третото поколение на първоначалните 5200 участници. Тестовете са проведени между 1999 и 2019 г. на хора, родени през 30-те до 70-те години на ХХ век. Участниците са повече от 3000 души, като средната възраст е 57 години.

Източник: БТА

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар