Надпреварата да бъдеш най-високата сграда в света

Description

Надпреварата да бъдеш най-високата сграда в света

С наближаването на 1930 г. Ню Йорк изглеждаше пълен с пари, строителни обекти и вълнение - въпреки неотдавнашния срив на фондовия пазар. Сградата Woolworth, готически възрожденски небостъргач, предназначен да отпразнува успеха на магазините Woolworth „Five-and-Dime“, беше най-високата сграда в света от 1913 г. насам. Но това беше на път да се промени.

Беше избухнало неофициално съревнование между бившите бизнес партньори Уилям Ван Ален и Х. Крейг Северанс, като и двамата проектираха небостъргачи, които се надяваха да бъдат най-високите в света. Северънс продължи да добавя етажи към сградата на банката Манхатън (сега 40 Уолстрийт), докато не се увери, че височината й ще надхвърли предложеното в проекта на Ван Ален за сградата Крайслер. Ван Ален обаче изненада. За ужас на Северънс, той добави шпил с дължина 125 фута към своя проект, тайно построен в сградата на Крайслер. След като шпилът беше издигнат на върха на сградата, Chrysler се извисяваше над сградата на Manhattan Bank Building. Ван Ален победи бившия си партньор и спечели титлата, която желаеше за своя небостъргач.

 И все пак нищо от това нямаше значение, когато Емпайър Стейт Билдинг беше открит през 1931 г. - той беше по-висок както от Chrysler, така и от Manhattan Bank Building, приемайки титлата най-високата сграда в света. И ще остане така близо четиридесет години.

 Днес Burj Khalifa в Дубай е най-високият небостъргач в света, заимствайки титлата от Taipei 101, който го е взел от Petronas Towers и т.н. Jeddah Tower, в процес на изграждане в Джеда, Саудитска Арабия, е най-новият проект, който се бори за тази престижна титла. Ако бъде завършен по план, той ще бъде над 500 фута (приблизително петдесет етажа) по-висок от Бурж Халифа.

 Така че защо все още се интересуваме от най-високата сграда в света? Защо разработчиците и архитектите все още се състезават за това твърдение?

 Философът и учен по бизнес етика Кристофър Майкълсън изследва ролята и последиците от изграждането на най-високия небостъргач в света, разглеждайки както икономическите, така и културните причини, поради които една страна или корпорация може да поиска да поеме такъв проект. Той пише, че като тип сграда „небостъргачът е особен и завладяващ символ на съвременната сила и ценности“, особено защото „технологичната му възможност датира едва от зората на съвременната индустриализация“. Освен това, неговото изследване показва, че изграждането на най-високата сграда в света обикновено е амбициозно преследване в страни, които желаят да проектират ниво на икономически успех, което те все още не са постигнали.
 Стремежът към издигане на височина дори вдъхнови Франк Лойд Райт.

 Небостъргачът е най-новият тип сграда, който позволява на хората да строят по-големи и по-добри. През цялата човешка история сме изграждали високи сгради, за да обозначим това, което е важно за нас. Великите пирамиди в Гиза се извисяват над пустинята, за да илюстрират силата и значението на фараоните, погребани там. Големите земни работи в Кахокия издигнаха домовете на вождове и други елити високо над тези на обикновените граждани, визуално подсилвайки обществените йерархии. В средновековна Европа романските и готическите кули на катедрали провъзгласяват силата на Църквата, като заглушават други структури. И тъй като глобалната икономика става все по-индустриализирана, трябва ли да се учудваме, че най-високите ни сгради вече са небостъргачи?

Стремежът към издигане на височина дори вдъхнови Франк Лойд Райт. По-известен с еднофамилните къщи на Prairie School и извивките на музея Соломон Р. Гугенхайм, Райт проектира висок небостъргач с една миля, който нарича The Mile-High Illinois или просто Илинойс. Откривайки го на пресконференция през 1956 г., Райт отбеляза, че Емпайър Стейт Билдинг (все още най-високата сграда в света по това време) ще бъде засенчена от неговия дизайн. Райт включва дизайна за The Illinois в A Testament (1957), оптимистично описвайки асансьори, поддържани от „атомна енергия“, които ще поддържат вертикалния трафик да се движи с идеално темпо. Ако технологията за изграждането на Илинойс е съществувала по това време, тя все още може да е най-високата структура, строена някога. С 528 етажа и достигайки „една миля височина от нивото до последния етаж“, това ще бъде почти два пъти по-високо от Бурж Халифа и все още доста по-високо от предложената кула в Джеда.

 Докато чакаме завършването на кулата Джеда – и следващия най-висок небостъргач след това – стремежът да строим все по-високо и по-високо непрекъснато ще променя нашия възглед за градския пейзаж. Средната стойност на това, което е „високо“, се променя, тъй като най-високото се простира все по-нагоре към небето. Както разсъждава историкът на архитектурата Розмари Хааг Блетер, „вчерашните небостъргачи се превръщат в днешните по-малки търговски сгради, тъй като окото измерва височината спрямо подвижния нагоре силует.“ Това, което караше хората да гледат със страхопочитание в началото на ХХ век, е просто нормален небостъргач през ХХІ.

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар