Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”

Description

Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”

Засечено е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това обяви експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Той твърди, че водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и няма никаква опасност за населението или за околната среда, успокои той.

Касчиев обясни, че въпросната вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Ядреният специалист предположи, че „има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения. Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, обяви Касчиев пред “Труд news”. И допълни, че в бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели.

Изтичането се е случило във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. „Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност, обяви Георги Касчиев.

Източник: Труд

Часове преди да излезе интервюто с ядрения експерт Георги Касчиев, камбаната, че нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй“ би Петър Кърджилов. Той е член на Nuclear Transparency Watch. Името на Кърджилов нашумя преди години около гръмовния арест и дело срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Той беше пиар експерт на софийската община „Младост“ по времето, когато Иванчева и Петрова бяха начело на столичния район. Ето какво написа Кърджилов във Фейсбук:

Ето го и поста без редакторска намеса:

 

‼️⁉️⚠️☢️
В Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ / Kozloduy NPP преди два дни се е случил ИНЦИДЕНТ с изтичане на ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО РАДИОАКТИВНА ВОДА от първи контур (реактора) към втори контур (парогенераторите)
Информацията е потвърдена от три мои вътрешни източника!
Управляващите централата начело с Валентин Николов МЪЛЧАТ и затаяват истината за инцидента!
Агенция за ядрено регулиране / Bulgarian Nuclear Regulatory Agency също знаят за инцидента и МЪЛЧАТ!
Последиците за работниците на терен могат да бъдат фатални.

Позицията в този коментар отразява личното мнение на автора и може да се различава от тази на HristovHQ

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар